YdreKompaniet stänger igen sitt hantverkshus

Efter sex år i "Gula skolan" som lokalen heter i folkmun, har medlemmarna nu enats om att stänga igen butiken.

Gula skolan som lokalen kallas i folkmun stänger till jul.

Gula skolan som lokalen kallas i folkmun stänger till jul.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-12-15 10:41

Det var den 27 november 2014 som ett gäng lokala hantverkare slog upp portarna till sina hantverksprodukter under namnet YdreKompaniet. Under åren har några lämnat, andra kommit till. Jenny Johansson har varit med under hela resan och har varit med om att ta beslutet om nedläggning.

– Flera medlemmar ville dra sig ur och då var vi tvungna att se över det. De som var kvar var överens om att inte vilja driva det längre och då var det dags för ett avslut, säger Jenny.

Vad känner du?

– Först och främst är det väldigt vemodigt. Vi har gjort det här jättebra och jag känner en stolthet att vi har kunnat driva det här i sex år i lilla Österbymo.

Nu återstår det bara ett par lördagar fram till jul som butiken håller öppet. Kanske att det kan bli någon extra dag i mellandagarna men det är inte bestämt än. Därefter skall den ekonomiska föreningen upplösas. Lokalen har de kvar till sista mars. 

Men ännu finns ett litet hopp om att någon ska vilja ta över som kan bemanna butiken, hålla öppet mera och som kanske kan ha hantverket kvar. Alla i föreningen kommer fortsätta med sina hantverk, trots att de nu går skilda vägar och att de flesta kommer sakna butiken som försäljningskanal. Jenny kommer dock fortsätta i Hantverkshuset i Tranås.

På YdreKompaniet finns det fårskinn, barnkläder, träslöjd, silversmide, handgjorda dockor och mycket, mycket mer. Men också en caféavdelning.

– Caféet blev ett jättelyft för oss, men med coronan försvann kunderna så till slut fick Annette som drev caféet stänga igen. 

– Coronapandemin har stor del i att vi väljer att stänga butiken helt. En del av medlemmarna är i riskgrupp och kan inte längre bemanna butiken, kunderna har blivit färre och alla medlemmar har jobb vid sidan om. Tiden och engagemanget räcker inte till.

De kan blicka tillbaka på mysiga jular och fantastiska somrar med busslaster av turister som gjorde ett stopp för att handla. På 40 minuter kunde det rassla in flera tusen kronor. 

– Sommarkunderna från juni till september är ju det vi levt på. Österbymoborna har inte själva inte köpt så mycket även om det finns vissa som varit oss trogna hela tiden. Men vi hoppas att de inte sviker oss nu, så vi kan få avsluta med flaggan i topp, säger Jenny och hoppas på de sista lördagarna.

Hon avslutar med en vädjan om att de som har presentkort ska komma och handla innan jul, för sen blir det inte möjligt.

Trädgården som varit ett integrationsprojekt med odling.
Trädgården som varit ett integrationsprojekt med odling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!