Ydres kulturskola näst bäst i länet

Nära 40 procent av Ydres grundskoleelever är engagerade i kommunens kulturskola, dessutom satsas omkring 1 900 000 kronor varje år på verksamheten. Detta gör att musiksätet hamnar högt upp på Lärarförbundets färska ranking av de bästa musik- och kulturskolekommunerna i landet. ”Det var mycket glädjande”, säger rektor Svante Sigurdsson.

Kulturskolans rektor Svante Sigurdsson.

Kulturskolans rektor Svante Sigurdsson.

Foto:

Ydre2016-06-03 15:00

Efter Ödeshög är det Ydre som är den bästa musik- och kulturskolekommunen i hela Östergötland, det visar Lärarförbundets färska ranking. 

Hur gick det då för Kinda? Ja de hamnar långt ner, närmare bestämt på plats 259, trots stora satsningar det senaste året.

– Man får ta den där statistiken med en nypa salt, vi har nämligen inte lämnat in rätt uppgifter i tid, vi har prioriterat att få igång verksamheten istället. Nästa år kan man förvänta sig ett stort lyft, säger Mattias Engå, kulturskoleansvarig i Kinda kommun

Plats 80

Övriga länskamrater, så som Åtvidaberg och Linköping, hamnar på plats 278 respektive 245, Ydre då? De kan triumfera med en placering under 100-strecket, på plats 80

– Det var mycket glädjande nyheter, säger kulturskolerektorn Svante Sigurdsson.

Tre faktorer

Rankingen bygger på tre olika faktorer: 1) Hur mycket resurser kommunen satsar på musik- och kulturskolan i förhållande till invånare i åldern sju till 15 år, 2) Vilken medelavgift som tas ut av skolans elever varje termin, samt 3) Hur stor andel av kommunens elever som deltar i verksamheten. Ydres kulturskola engagerar nära 40 procent av kommunens elever och varje år satsas omkring 1 900 000 kronor på verksamheten, det gör att de presterar bra i Lärarförbundets ranking.

”Tradition”

– Till skillnad från många andra kulturskolor ligger vår under barn- och utbildning. Det gör att vi kan samverka med grundskolan när det 

gäller lokaler och personal, säger Sigurdsson och fortsätter:

– Det har varit en kulturtradition, både i vanliga skolan och musikskolan, i Ydre under alla tider. Trots att kommunens totala elevunderlag sjunkit med åren har vi legat konstant i antalet kulturskoleelever, det ser vi som en stor vinst.

I dagsläget går ungefär 125 elever på kulturskolan och sedan år 2013 har bild och teater breddat utbudet, till hösten hoppas rektor Sigurdsson att även en dansverksamhet kan göra entré. Det som sänker Ydres placering är terminsavgiften, som är förhållandevis hög i jämfört med övriga landet. Eleverna får betala 1 200 kronor varje termin.

– Jag tycker det ser bra ut inför framtiden. Den positiva trenden har hållit i sig så jag tror det blir ett bra läsår även nästa år, säger rektor Svante Sigurdsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om