Drack vin och cider – sen körde hon

Kvinnan, som är 75-årsåldern, var påverkad av alkohol när hon körde bil. Enligt Linköpings tingsrätt är brottet så allvarligt att endast ett fängelsestraff kan komma i fråga.

17 maj 2019 11:53

Det var den 22 juni förra året som polisen stoppade kvinnan när hon körde bil i Ydre kommun. Ett blodprov visade att hon hade 1,19 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Kvinnan erkände brott under rättegången. Hon berättade att hon hade firat midsommar tillsammans med vänner och då druckit vin och cider. Efter att ha vilat en stund valde hon att sätta sig bakom ratten vid 21-tiden den aktuella kvällen. Hon kände sig då inte berusad och trodde att alkoholen gått ur kroppen.

Linköpings tingsrätt anser att det är klarlagt att kvinnan gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. I ett långt avsnitt resonerar rätten om rättsläget och om vilket straff som är mest lämpligt med tanke på kvinnans tämligen höga ålder. Kvinnan är inte dömd sedan tidigare och har inte några alkoholproblem – och därmed anses hon inte kunna dömas till skyddstillsyn. På grund av hennes fysiska hälsa anses det inte heller vara lämpligt att döma henne att utföra samhällstjänst – en form av oavlönat arbete. En villkorlig dom med dagsböter anses inte vara tillräckligt ingripande.

Tingsrätten landar i slutsatsen att det saknas förutsättningar att döma kvinnan till annan påföljd än fängelse i en månad. Rätten skriver att straffet eventuellt kan avtjänas med fotboja – men det är upp till Kriminalvården att bestämma. Rätten var enig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa