Jonny Thuresson tar över som platschef

Jonny Thuresson blir ny platschef för Räddningstjänsten i Ydre. Strax innan jul är det tänkt att han ska vara igång som platschef.

Lars-Göran Svensson ser Jonny Thuresson som en naturlig ersättare som tar över den 19 december som det ser ut just nu.

Lars-Göran Svensson ser Jonny Thuresson som en naturlig ersättare som tar över den 19 december som det ser ut just nu.

Foto: Max Elofsson

Ydre kommun2019-10-27 08:00

Det var i mars 1989 som Lars-Göran Svensson började arbeta som deltidsbrandman i Österbymo. Då var han 31 år. Redan året därpå blev han styrkeledare för en grupp om fem brandmän. Det är en tjänst som han har trivts bra med under alla år.

– Det har fungerat jättebra. Visst har det hänt att man har haft olika åsikter om vissa saker men det har vi alltid löst på ett bra sätt, säger han.

2002 tog han över som platschef på brandstationen och då blev Lars-Göran Svensson heltidsanställd. Nu 17 år senare har han valt att avsluta sin tjänst som platschef och fram tills att han går i pension kommer han att gå in och täcka upp för en brandmannagrupp som är en person kort.

– Även om jag går i pension så är jag behjälplig i den mån det behövs. Det är alltid roligt att hålla igång, säger Lars-Göran Svensson.

Officiellt ska Lars-Göran Svenssons efterträdare vara i tjänst den 19 december och det är bestämt att det blir Jonny Thuresson som har arbetat som deltidsbrandman inom Räddningstjänsten Ydre sedan 2007. Han blev styrkeledare 2011. Han ser på den kommande uppgiften som mycket givande.

– Det ska bli spännande, jag gillar utmaningar. Det ska bli kul att lära sig allt om Räddningstjänsten, så det ser jag fram emot, säger blivande platschef Jonny Thuresson.

Lars-Göran Svensson ser Jonny Thuresson som en naturlig efterträdare.

– Jag tycker han är den som passar bäst för uppgiften. Han har mycket bra egenskaper som jag kanske har saknat, exempelvis kunnighet inom datorer och programmering. Jag tillhör inte rätt generation för det, säger han.

Fram tills det blev klart att Jonny Thuresson skulle ta över har han arbetat heltid på företaget Camfil i Österbymo. Men nu när han blir platschef blir det heltidsarbete på stationen.

I dagsläget går Jonny Thuresson vid sidan om Lars-Göran Svensson för att lära sig arbetet och han säger att han längtar efter att få sätta igång.

I mindre kommuner som Ydre arbetar oftast brandmännen deltid, och det ser de båda som oerhört värdefullt just för att de kan bidra med andra arbetslivserfarenheter som är användbara i jobbet.

– Det tycker jag är styrkan i en deltidsstation. Man har med sig en snickare, en maskintekniker, en elektriker, en undersköterska och så vidare. De har så mycket mer i bagaget när det gäller kompetens som blir till en styrka i vårt arbete, säger Jonny Thuresson.

Lars-Göran Svensson har arbetat på stationen i Österbymo sedan 1989.
Lars-Göran Svensson har arbetat på stationen i Österbymo sedan 1989.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!