70 år sedan katastrofen drabbade Ydrehammar

I dagarna är det 70 år sedan en naturkatastrof drabbade den lilla byn Ydrehammar. Fördämningsvallen till en damm brast och orsakade stor förödelse.

Erik Söderholm bodde och arbetade i Ydrehammar vid tiden för katastrofen.

Erik Söderholm bodde och arbetade i Ydrehammar vid tiden för katastrofen.

Foto: Magnus Strömsten

Ydrehammar2018-05-12 11:10

Ydrehammar är beläget mellan Rumskulla och Ydrefors. När vår tidning besöker den idylliska platsen en vacker vårdag ligger vattnet spegelblankt i dammen och fågelkvittret blandas med ett behagligt brus från forsen.

Det är svårt att föreställa sig scenerna som utspelade sig på platsen för 70 år sedan. Närmare bestämt den 13 maj 1948 vid 3-tiden på natten.

Enligt artikeln i Vimmerby Tidning från dagen därpå rapporteras det om "En naturkatastrof vars like man väl aldrig tidigare skådat på våra breddgrader".

Vidare kan man läsa att orsaken till katastrofen av allt att döma var ett blixtnedslag någonstans på Storebro Krafts ledningar, vilket gjorde att generatorn och turbinen vid Ydrehammars kraftstation slog ifrån. Turbinen fick således gå tom och inget vatten kunde passera. Det dröjde inte länge förrän tuben till turbinen fylldes, det blev bakvatten och nivån i dammen steg oroväckande. Vattenmassornas tryck blev för mycket för dammen så även att fördämningsvallen var kraftigt byggd bröt sig vattnet igenom och åstadkom ett gapande hål på omkring 20 meters bredd.

Dånet då detta skedde ska ha låtit som ett rejält åskoväder och det blev förstås ett brutalt uppvaknande för de boende i närheten. En av de första att ta sig ut för att se vad som stod på var Erik Söderholm som var maskinist vid kraftstationen och drev ett sågverk med sju anställda som var beläget i området. Förödelsen han möttes av var enorm, men han kunde i alla fall konstatera att ingen person kommit till skada.

– Om någon suttit inne på kraftstationen så hade han med säkerhet inte kunnat rädda sig undan den vältrande floden. Det var tur att det skedde nattetid då ingen vakt behövs eftersom kraftstationen är automatiserad, sade Erik Söderholm till vår tidning.

Vidare kunde han konstatera virkesupplaget på sågverket var bortspolat och att vägen som gick på fördämningsvallen var bortsköljd vilket ledde till att de boende på västra sidan av Stångån var strandsatta.

– Nästan 4 000 kubikfot virke spolades bort och spreds i terrängen över en kilometer nedefter ån, sade Erik Söderholm.

Sedermera lyckades man efter flera månaders hårt arbete återställa såväl kraftstation som sågverk. Idag syns knappt några spår av händelsen på platsen.

Den som vill ta del av mer kring händelsen kan delta i en byvandring som Rumskulla Hembygdsförening arrangerar i Ydrehammar på söndag 20 maj.

Vattnet i dammen bröt igenom fördämningsvallen och spolade bort vägen över Stångån.
Vattnet i dammen bröt igenom fördämningsvallen och spolade bort vägen över Stångån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om