Sommaren 2021 lämnade Vimmerby och Västerviks kommuner in en ansökan till mark- och miljödomstolen om att riva dammen vid Yxern och ersätta dammluckorna med ett mer oreglerat utflöde. Lösningen bygger på det huvudalternativ som tidigare tagits fram i en förstudie från 2017.
– Man kan säga att vi ska bygga en fors. Utformningen av forsen blir viktig eftersom den blir avgörande både för Yxerns vattenstånd och flödet till Yxeredsån, sade konsulten Johan Lind som bistått kommunerna med ansökan.
I nära 85 år har vattendomen och dammluckorna vid sjön Yxerns utlopp varit omstridda.
Historien sträcker sig tillbaka till en vattendom från den 18 maj 1938. Den kom till för att säkra vattentillgången för ett flertal kraftverk nedströms i Yxerns avrinningssystem.
Läget har varit följande: Ju lägre vattenstånd i sjön, ju mer öppnas dammluckorna. Det har motverkats något efter hand, men har hursomhelst ställt till med stora problem i sjön med torrlagda stränder och starka protester från bland annat fastighetsägare och fiskeintressenter. Det har också förekommit problem med översvämningar vissa år.
Mark- och miljödomstolen ställer ett antal villkor, i sin dom som meddelades på onsdagen.
• Arbeten i vatten ska ske under perioder med låga flöden och erforderlig beredskap ska finnas för att undvika utsläpp av förorenande ämnen och en handlingsplan för läckage av petroleumprodukter ska upprättas. Vid och i vatten förekommande arbeten får endast miljöanpassade hydrauloljor användas.
• Biotopvårdande åtgärder ska utföras i åfåran efter samråd med fiskesakkunnig.
• Det översta materialet till fångdamm ska utföras av naturmaterial som möjligt för att inte skada vattenmiljön.
• Kommunerna ska under en kontrollperiod om minst tre år efter utförandet övervaka, analysera och detektera eventuella justeringsbehov i utloppet. Resultatet ska sammanställas och rapporteras till tillsynsmyndigheten.
• Tid för röjning och förberedande avverkning ska begränsas till vintertid i syfte att undvika störning av häckande fåglar.
• Schaktningsarbeten och särskilt bullrande verksamheter får inte utföras under perioden 1 februari – 30 juni i syfte att undvika störningar under utterns parnings- och dräktighetstid.