Zelenskyj och Porosjenko möts i en sista rond

I dagarna avgörs vem som ska styra Ukraina de närmaste åren. Presidentvalet står mellan en 41-årig politiskt oprövad tv-komiker och den tolv år äldre kritiserade sittande presidenten.

19 april 2019 10:26

Anklagelserna duggar tätt mellan presidentkandidaterna Petro Porosjenko och Volodymyr Zelenskyj. På söndag hålls den avgörande omgången i Ukrainas presidentval och taktiken att vinna röster genom att smutskasta varandra används flitigt.

Den sittande presidenten Porosjenko kallar tv-komikern Zelenskyj för en oseriös och populistisk clown. Zelenskyj pratar gärna om att han anser Porosjenko oförmögen att tackla Ukrainas utmaningar.

Konflikten kulminerade på en debattscen på en fotbollsarena i Kiev, söndagen före valet. Kandidaterna hade länge dividerat om när de skulle mötas i en sista debatt, men inte kommit överens om något datum. Som förespråkare för söndagen dök Porosjenko upp ändå.

Det var han ensam om. Det blev därmed ett utmärkt läge för den allena Porosjenko att hålla en timslång monolog framför den samlade pressen.

Presidentvalet börjar likna en stumfilm. Det gillar jag inte, sade presidenten och gestikulerade demonstrativt mot det tomma podiet intill, enligt nyhetsbyrån AFP.

Två olika kandidater

Zelenskyj och Porsojenko hamnade etta respektive tvåa i den första omröstningen den 31 mars. De representerar skilda väljargrupper och har diametralt olika bakgrunder.

Affärsmannen och tidigare chokladfabrikören Petro Porosjenko, med störst stöd i västra och centrala Ukraina, valdes till president efter Majdanrevolutionen 2014 som avsatte hans ryssvänlige företrädare Viktor Janukovytj. Den Europavänlige Porosjenko anses av många vara landets bästa alternativ för att stävja ryskt inflytande. Men han anklagas för att bedriva svågerpolitik, låta korruptionen löpa amok och för att ha misslyckats med att få ett slut på det förödande kriget i östra Ukraina.

Volodymyr Zelenskyj, å sin sida, är en politisk nykomling – i alla fall i det verkliga livet. Komikern, kallad "Vova", har gjort sig känd för sin roll i tv-serien "Folkets tjänare", där han spelar en högstadielärare som gör en osannolik resa till just presidentposten.

Med rötter i det ryskspråkiga östra Ukraina har Zelenskyj gått till val med löften om att ta krafttag mot korruptionen och föra en direkt dialog med Ryssland – ett politiskt program som skeptiker kallar alltför luddigt.

Zelenskyj anklagas också för att framställa sig själv som en oberoende kandidat, trots att han har täta kopplingar till oligarken Ihor Kolomojskyj som misstänks för ekonomisk brottslighet och lever i exil.

Ledning för "Vova"

Trots det tyder mycket på att Volodymyr Zelenskyj behåller sitt kraftiga övertag från den första valomgången, enligt en opinionsundersökning gjord av institutet KIIS.

Av drygt 2 000 tillfrågade väljare i samtliga distrikt har mer än 72 procent uppgett att de tänker rösta på "Vova". Det är nästan tre gånger så många som de som stödjer Petro Porosjenko, drygt 25 procent.

Underläget tycks ha sporrat Porosjenko att lägga i en ny växel i sin valkampanj, enligt nyhetsbyrån Reuters. Under loppet av ett par veckor har presidenten etablerat en sedan länge utlovad domstol för korruptionsmål och bett om ursäkt för sina misslyckanden under den gångna mandatperioden.

I jakten på de unga rösterna har den 53-årige presidenten också börjat nalla på Zelenskyjs kampanjstrategi, som till stor del bestått i snyggt producerade videor som publiceras på sociala medier.

En showman kan bli president, men det är bara sorgligt att se en president bli en showman, var Zelenskyjs kommentar enligt Reuters.
Fakta: Korruption i Ukraina

Korruptionen är mycket utbredd i Ukraina. I organisationen Transparency Internationals årliga rankning i fjol hamnade landet på plats 120 av totalt 180 länder.

Mutor är vanligt förekommande bland folkvalda politiker som sällan ställs till svars för sina handlingar. Det ukrainska rättsväsendet anklagas ofta för att styras av rika oligarkers inflytande.

Den sittande presidenten Petro Porosjenko har nyligen inrättat en ukrainsk antikorruptionsdomstol, men har själv kopplats till en pengatvättsskandal från 2015 av undersökande journalister.

Källa: Transparency International m.fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Hedenmo/TT