Personalbrist påverkar kvinnokliniken

Personalen på kvinnokliniken på Västerviks sjukhus går omkring med en klump i magen. Bemanningen är ansträngd och personalen är orolig för framtiden.

Henrik Holmberg, sjukhuschef, Västerviks sjukhus.

Henrik Holmberg, sjukhuschef, Västerviks sjukhus.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/arkiv

Västervik2018-05-25 19:50

Personalen som arbetar på förlossningen och Avdelning 89 BB/gyn på Västerviks sjukhus kvinnoklinik har tröttnat.

Under flera somrar har personalbrist varit ett faktum.

– Avdelningen har tvingats använda hyrpersonal under somrarna. Det har hänt att vi anställda har fått jobba extrapass och även blivit inkallade under vår semester, säger en av de anställda, som tillsammans med sina kollegor på förlossningen och Avdelning 89, skrivit ett brev till VT om sin arbetssituation.

De anställda har även skrivit ett brev till landstingspolitikerna. De avslutar brevet med "Vi kräver svar och det NU!".

Redan i början av mars fick personalen sina semestrar beviljade. Men i slutet av april slogs planerna omkull. De tvingades ändra sina semestrar.

– Den här sommaren kommer att bli den värsta hittills. Vi har haft många pensionsavgångar. Det här påverkar patientsäkerheten. Allmänheten förtjänar att få veta hur läget är.

I ett brev till VT skriver de anställda "'Personalen måste ändra sin semester för klinikens skull. Folk blir förtvivlade och gråter".

– Våra chefer har suttit och försökt lösa bemanningen för sommaren sedan i september förra året.

Sjukhuschef Henrik Holmberg förstår personalens frustration.

– Det var väldigt olyckligt att vi var tvungna att bryta upp semestrarna och lägga nya. Det var absolut inte bra och det är inget vi är nöjda med, säger Henrik Holmberg och berättar att ledningen har haft flera möten med både Vårdförbundet och representanter från personalen.

Mötena resulterade i att de anställda, som har tvingats flytta sin semester, kommer att kompenseras ekonomiskt för varje semestervecka de behövt ändra.

– Vi är glada att vi fick igenom någon sorts ersättning, skriver de i brevet till VT.

Men personalen är orolig inför framtiden. De går omkring med en klump i magen och undrar hur det kommer att bli till hösten.

– Vi vill ha kvar vår förlossning! Vi har ytterligare pensionsingångar som väntar. Sjukhuschefen säger att förlossningen ska finnas kvar till varje pris, men om vi ska kunna hålla förlossningen öppen behövs fler barnmorskor.

Henrik Holmberg, hur gör ni för att rekrytera personal?

– Vi har jobbat med det under en lång period, säger han och berättar att landstingsanställda kan läsa vidare till barnmorska med bibehållen lön.

– Personalen på avdelningen har varit tydlig med att de vill vara med och fundera på vad vi kan göra för att rekrytera fler och få fler i utbildning.

Hur ska det bli med bemanningen till hösten, de anställda är oroliga?

– Det är förstås en oro som jag delar. Att kunna täcka upp med hjälp av bemanningsföretag är en del av lösningen. Sen får vi se vad de anställda har för idéer som vi kanske måste och ska anamma i så fall.

Finns det någon långsiktig handlingsplan för personalsituationen?

– Det är en diskussion som jag har med ledningen på Kvinnokliniken. Som jag förstår det så finns det en väldigt stor vilja från personalen att vara mycket mer delaktig i den dialogen. Det är det som jag tycker känns bra. Sen tror jag inte att det finns någon kortsiktig åtgärd.

Personalen på förlossningen och Avdelning 89 BB/gyn på Västerviks sjukhus är oroliga för framtiden. Personalbristen är ett faktum.
Personalen på förlossningen och Avdelning 89 BB/gyn på Västerviks sjukhus är oroliga för framtiden. Personalbristen är ett faktum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!