Matlagning skapar glädje

På Bäckskolan i Kisa serverades eleverna mat som lagades på plats på skolgården. "Detta skapar både glädje och en ökad matlust".

"Att laga mat inför eleverna skapar både glädje och matlust"

"Att laga mat inför eleverna skapar både glädje och matlust"

Foto: Morgan Karlsson

Kisa2018-05-30 12:00

Eleverna på Bäckskolan hade under tisdagen en förlängd skoldag i form av en friluftsdag.

För att kunna servera eleverna ett extra mål mat denna dag hade skolans rektor bjudit in Värgårdsskolans köksmästare Andreas Nylén som med hjälp av två Muurikkor lagade till maten. Det spred sig en ljuvlig doft över skolgården då han rörde i sina stora stekfat fyllda med nudlar, kyckling, grönsaker, spiskummin och chili.

– Att laga till maten så här inför eleverna skapar både glädje och en ökad matlust hos dem. Det brukar vara gott om elever som samlas kring denna tillagning av skolmaten, berättar Andreas Nylén.

– Förra veckan gjorde vi en liknande grej för mellanstadieeleverna på Värgårdsskolan och vi har även grillat för de boende på äldreboendet i Horn. Detta är också något vi kommer att genomföra vid äldreboendet i Rimforsa framöver.

– Då eleverna ser maten lagas live och känner dofterna så brukar det gå åt mer mat än annars, idag har jag planerat för 250 portioner.

En av de anställda på skolan berättar att detta är andra gången som de lagar till skolmaten på detta sätt och att det är ett uppskattat inslag.

När eleverna bildar kön fram till de två puttrande Muurikkorna så hörs många glada kommentarer från dem.

"När kommer du nästa gång? Det här vill vi ha igen. Nästa gång kan du väl laga kebab". Var något som nådde Köksmästaren då han var i full färd med att lägga upp maten på tallrikarna åt de väntande eleverna.

Patrik Andersson som är anställd på Bäckskolan gillade maten och inslaget i vardagen.
Patrik Andersson som är anställd på Bäckskolan gillade maten och inslaget i vardagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om