Helt bohag dumpat vid återvinningstation

Ett helt bohag har dumpats vid återvinningsstationen i Hjältevad. Den ökade nedskräpningen har blivit ett samhällsproblem, anser Magnus Sandström på FTI AB, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Kläder, skor, burkar och flaskor...

Kläder, skor, burkar och flaskor...

Foto: Picasa

Hjältevad2018-07-04 14:00

Det stor berget med avfall och saker som någon uppenbart inte vill ha längre och som dumpats vid återvinningsstationen i centrala Hjältevad upprör.

– Det är fruktansvärt. Det ser ut som en soptipp, säger Lothar Hofmann, bosatt i samhället.

FTI:s regionchef Magnus Sandström har också svårt att förstå hur man kan skräpa ner så som han fått beskrivet.

– Det är ju bara några kilometrar till Ingatorps sorteringscentral. Har man lyckats köra hit med allt så borde man kunna köra dit.

Han säger att det är inte helt ovanligt att hela bohag dumpas.

– Jag vet inte om man gör det i tron att Eksjö kommun städar upp och att man betalar skatt för det. Ju mer vi städar så ser vi att ju mer kör man dit. Om man köper en ny TV så kan man åka till Jönköping för att köpa den men när den ska ut så ska den ut vid dörren.

Stationen i Hjältevad brukar ofta vara fin. Det senaste klagomålet kom in i mars.

Magnus Sandström hoppas därför att det är en engångsföreteelse. Han berättar att bolaget anlitar en entreprenör att städa stationerna regelbundet. Enligt schemat skulle det ha städats i måndags kväll.

– Entreprenören säger att det det städats och att "allt tagits bort så det var rent och fint", säger han och läser upp ett mejl.

– Men allmänheten säger att det inte är städat så man får åka dit idag och städa upp eller ta upp det som är kvar, förklarar han på onsdagen.

Han beskriver att varje kommun brukar ha en plats som sticker ut. När det gäller Eksjö är den kommunen ganska förskonad. Värre var det för några år sedan och då Mariannelund var ett ritigt problembarn.

– Vi hade extremt stora problem i Mariannelund för 4-5 år sedan. Då slängdes det så mycket att vi inte fick med det med lastbilarna, beskriver han.

Men sedan man gjorde om området och asfalterade har problemen minskat drastiskt.

Generellt märker man dock en tendens att det blivit sämre med sopsorteringen, både i Eksjö och i andra kommuner.

– Det är ett samhällsproblem, inte bara vid återvinningsstationerna, utan i hela samhället. Någon gång måste vi snart vända trenden, säger han.

Han tror här att fastighetsägarna har ett stort ansvar att informera.

Under sommaren kan semesterfirare också efterlämna sina tydliga spår.

Värstingarna är de som ställer av latrintunnor vid stationerna framåt hösten. Det händer varje år - men än har det tack och lov inte hänt i Eksjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!