Få gayäktenskap i Kalmar län

Det är fortfarande ovanligt med samkönade äktenskap i Kalmar län – i alla fall om man jämför med storstäderna. I Sverige lever drygt 12 000 par i ett samkönat äktenskap, bara 1,2 procent av dem bor i Kalmar län.

4 augusti 2018 21:00

Statistiska Centralbyrån (SCB) har för nyhetsbyrån Siren tagit fram siffror över hur många som levde i samkönade äktenskap eller registrerade partnerskap i Sverige i slutet av 2017. Statistiken visar hur många män respektive kvinnor som lever tillsammans i varje län. Inte förvånande är att nästan 40 procent av paren lever i Stockholm och om man ser till endast samkönade äktenskap mellan män så bor nästan hälften av dem i Stockholm. Kalmar län ligger inte i det totala bottenskitet för samkönade äktenskap, det gör Gotland och Jämtland, men helt klart på den nedre halvan. På Gotland finns endast en halv procent av alla gayäktenskap, mot cirka 1,2 procent i Kalmar län.

Emil Åkerö flyttade från Västervik för tio år sedan. Sedan dess har han bott i Linköping och Stockholm och är sedan tre år gift med Joakim.

– Det är inte lätt att vara homosexuell på en liten ort, man kommer i fokus på gott och ont och kan hamna i en utsatt situation.

Emil Åkerö uppmanar alla homosexuella par att gifta sig, inte av romantiska skäl utan juridiska.

– Hela vårt samhälle bygger på äktenskapet, man har mer skydd och rättigheter som gift, helt enkelt.

Emil Åkerö tror också att SCB:s siffror kan vara felvisande, många fler homosexuella par lever ihop utan att vara registrerade. Även om normen för gaypar är att flytta till en storstad är det något som sakta men säkert håller på att ändras .

– Det finns motrörelser, till exempel "Queer*Bygd", så detta är något som kommer att ändras över tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Thaberman

Ämnen du kan följa