Hon visar konst med emigranter i fokus

Böna och Be kallar konstnär Christina Wassberg den konstinstallation som hon visar vid utställningen som öppnade i helgen på Café Columbia i Kisa.

5 september 2018 11:30

– När jag fick frågan om att ställa ut här på Café Columbia tänkte jag på Emigrantmuseet som ligger på övervåningen och att där göra en konstinstallation som även blev verklighet. Jag kallar installationen för Böna och Be, säger Christina Wassberg.

Under emigrationen till Amerika anlände de efter en lång och plågsam resa till ön Ellis. Här blev emigranterna från Sverige stoppade och kontrollerade. De som var unga och arbetsdugliga fick nya namn och blev amerikanska medborgare. De som var sjuka, gamla och handikappade blev märkta med ett vitt kryss på kläderna vilket betydde att antingen dog de där eller så fick de återvända till Sverige igen.

Många familjer splittrades.

– I installationen har jag som syfte att lyfta fram och synliggöra det vita krysset som symbol för döden, sjukdomen, lidandet, exkluderingen och inte vara "good enough". Den här situationen är likvärdig med den som dagens emigranter hamnar i, säger Christina Wassberg.

Cirklarna symboliserar emigranterna. För några gick det mycket bra ekonomiskt. En del hamnade där de önskade, andra hamnade i utkanten i livet. Några dog i sjuksängen och några drunknade.

– Materialen jag valt till cirklarna, snäckan, frökapslarna och silvertråden är markörer för de olika livsödena, säger Christina Wassberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell