Tjuvarna slog till mot Jan-Eriks stuga

Natten till söndag gick larmet till en sommarstuga i Hultsfreds kommun. Ägaren Jan-Erik Ekström satt hemma i Skåne och fick veta att det förekom aktiviteter i fritidshuset, som borde vara tomt.

Dörren till uthuset förstördes av inbrottstjuvarna. Jan-Erik Ekström fick ett styvt jobb att reparera.

Dörren till uthuset förstördes av inbrottstjuvarna. Jan-Erik Ekström fick ett styvt jobb att reparera.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-09-17 21:00

När larmet gick under natten mot söndag ryckte en väktare ut för att kontrollera om det eventuellt skett något inbrott i sommarstugan. Väl på plats upptäckte väktaren dock inget mystiskt. Men på morgonen ringde ägaren Jan-Erik Ekström, boende i Skåne, till en granne. Grannen for då ut till fritidshuset och konstaterade att det inte var tal om något falskt alarm.

Under natten hade någon nämligen brutit upp flera dörrar till ett uthus och gärningspersonen misstänks även ha stulit en hel del verktyg och flera elmaskiner. Bland annat en elektrisk kap- och gersåg till ett än så länge okänt värde.

– Det ser ut som att tjuvarna har klippt upp hänglåset till vägbommen. De har också tagit sönder en av dörrarna, säger Jan-Erik Ekström och pekar på den trasiga dörren.

Efter att inbrottet konstaterats, fick Jan-Erik Ekström sätta sig i bilen och köra de 30 milen till stugan, för att börja reparera skadorna som skett under helgen.

– Just nu kan jag ju inte ens låsa uthuset. Så jag måste försöka fixa det här, säger han.

Det här var det andra inbrottet i år som Jan-Erik Ekström råkar ut för. Det första inträffade tidigt i våras. Även då stals en mängd verktyg och elmaskiner.

– Det är inte lätt att skydda sig mot inbrott, säger Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby.

– Speciellt inte på ställen där man inte bor permanent. Och i det här fallet verkar anmälaren ha gjort allt som går, med både lås och larm, utan att det hjälpte.

Men det finns ändå saker att göra för att försöka skydda sina ägodelar. Håkan Karlsson rekommenderar att man satsar på att DNA-märka sina ägodelar. På så sätt blir det lättare för polisen att spåra godset bakåt, och även att återlämna det till den rätta ägaren om det hittas.

– Det händer ganska ofta att vi påträffar gods som vi inte kan härleda, säger Håkan Karlsson.

– Men nu är alla våra polisbilar utrustade med UV-lampor för att vi ska kunna hitta DNA-märkningen, som finns i ett nationellt register. Så om man i polisanmälan anser att godset är märkt, har man större möjligheter att få det tillbaka.

Han berättar att den här typen av teknik ännu inte har fått fullt genomslag. Men att polis och kommun jobbar för att sprida kunskapen om möjligheten att märka ägodelarna till invånarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!