Motala får ny pridefestival

Stan ska fyllas med färg när Regnbågsfestivalen hålls för första gången. Den nya pridefestivalen kommer att bjuda på föreläsningar, liveframträdanden och en vandrande fest genom centrum.

4 oktober 2018 18:30

– Regnbågssamhället i Motala är mycket större än man tror. En festival som den här behövs, säger Robin Nordh, ordförande i föreningen Qutie.

När Motala Pride, som skulle hållits i mitten av september, ställdes in bestämde sig flera i föreningen Qutie för att anordna en egen festival. Motala kan inte vara utan en sådan, säger Robin Nordh. Han var en av arrangörerna bakom förra årets Motala Pride.

– Det är viktigt, speciellt i små städer. Motala är på många sätt en konservativ stad skulle jag säga, det finns inte alltid en öppenhet. Vi vill att kommunen öppnar upp ögonen och räcker ut en hand till regnbågssamhället. Genom ett evenemang som det här kan vi uppmärksamma de här frågorna och nå ut till ungdomar, det kan rädda liv.

Den 27 oktober går festivalen av stapeln. Förberedelserna har fått göras med kort varsel, men är i stort sett redan klara. Dagen kommer att starta på Hallen med en föreläsning om sexualitet, HBTQ och normmedvetenhet, den fortsätter sedan med en prideparad genom centrum.

– Vi ska glittra och ha skitkul! Det blir en vandrande fest och alla är välkomna. Vi uppmuntrar alla att hissa regnbågsflaggan och prata HBTQ hela veckan, säger Robin Nordh.

Festivalen avslutas storslaget på Hallen med aktiviteter för ungdomar mellan 13-25. Godisbar, tacobuffé och liveframträdande av Kevin Lehnberg och besök av Brenda Hilding och Nellie Wahlström står på programmet och en efterfest för dem över 18 planeras efter det.

– Det ska bli jättekul, verkligen. Alla jobbar ideellt med det här för att vi tycker att det är väldigt viktigt. Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp, säger Robin Nordh.

Regnbågsfestivalen

Festivalen hålls den 27 oktober.

Dagen startar klockan 13 då Robin Nordh föreläser om sexualitet och HBTQ-frågor på Hallen.

Klockan 14 startar förberedelserna för prideparaden i stadsparken, där finns flaggor att köpa på plats. Paraden startar klockan 15, går genom centrum och avslutas sedan utanför Hallen där festivalen fortsätter med olika aktiviteter för ungdomar mellan 13 och 25.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Lindström

Ämnen du kan följa