Förskolereform kan tas tillbaka

Sedan februari i år har alla barn i Linköping haft rätt till förskola minst 20 timmar i veckan. Men det beslutet kan komma att rivas upp när Alliansen tar över.

Jakob Björneke (M) hävdar barnperspektivet.

Jakob Björneke (M) hävdar barnperspektivet.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-10-27 20:25

Det framgår av det samverkansprogram som partierna presenterade förra veckan. I avsnittet om utbildning skriver partierna: "Vi vill prioritera mindre barngrupper framför att barn till föräldralediga och arbetslösa erbjuds fler timmar i förskolan eller annan pedagogisk omsorg."

– Ja, det stämmer. Det är en av de saker vi kommer att titta på. Vi var mycket kritiska till att det infördes från början och dessutom fanns det en massiv facklig kritik mot reformen, säger Erik Östman (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och, än så länge, kommunalråd i opposition.

Men Östman ser inte skrivningen i samverkansprogrammet som ett absolut löfte.

– Vi är beredda att ta bort reformen men vi måste först se vilka konsekvenser det i så fall skulle få, säger han.

LÄS MER:Mer timmar i förskolan

Att barn till föräldralediga och arbetslösa fick rätt till utökad tid på förskolan – från 15 timmar till 20 – fick mycket kritik. Både från personal inom förskolan och från föräldrar. Särskilt de föräldrar som haft möjlighet att själv bestämma hur de 15 timmarna skulle ligga under en vecka, var irriterade.

Motivet till reformen var, enligt barn- och ungdomsnämnden ordförande Jakob Björneke (S), att forskningen visat att förskolan har positiva effekter på små barns lärande. Ett utvecklingsarbete inom förskolan genomfördes och man beslutade att den pedagogiska delen av förskolans arbete skulle läggas mera koncentrerat under dagen och – i ett andra steg – att alla barn skulle få ta del av detta.

– Men nu uppfattar jag att den rätten ska tas tillbaka för en del barn, säger Jakob Björneke (S).

LÄS MER:Nu kommer beslutet

När beslutet togs i barn- och ungdomsnämnden förra hösten reserverade sig M, C och KD mot beslutet. Liberalerna däremot, som vid mötet ingick i Koalition för Linköping, röstade ja till förslaget. Orsaken till att partiet nu ändrat ståndpunkt är enligt partiets politiske sekreterare Patrik Karlson att man var tveksam till reformen från början.

– I utfallet har vi sett att det inte fungerar som det var tänkt, det finns inte tillräckligt med personal, säger han.

Han är osäker på om det gjorts någon uppföljning av beslutet.

LÄS MER:Föräldrakritik mot reformen

Reformen fick en del föräldrakritik, det erkänner Jakob Björneke.

– Många föräldrar hade kanske andra förväntningar på placeringen av de här timmarna. Har all respekt för det. Men beslutet utgår från ett barnperspektiv och handlar inte om avlastning för föräldrar.

annika.ekstedt@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!