ÅFF-ikonen: "Vi gjorde det omöjliga"

Uträknat på våren och långt in i sommaren. Men det vände för Åtvidabergs FF. Klassikern från Östergötland är kvar i ettan.

10 november 2018 17:18

Detta står klart efter lördagens sista omgång, den 30:e i söderettan, i Kristianstad.

– En fantastisk känsla. Det har varit en sån jävla press på oss. Man är tom, får tårar i ögonen. En stor klump som släpper nu, säger ÅFF-tränaren Rickard Johansson.

– Mission complete. Vi gjorde det omöjliga. En stor stolthet att vara med i den här gruppen. Att vi är kvar är en lättnad, en sten faller från axlarna, beskriver målvakten Henrik "Fimpen" Gustavsson.

ÅFF hade redan före sista omgången säkrat att inte kunna åka ur direkt. Nu räckte det med att inte förlora med mer än två mål i sista matchen mot Kristianstad FC. För att även slippa kvala nedåt.

Matchen slutade 1–0 till Kristianstad, vilket betyder att ÅFF slutar på säker mark i tabellen. Även 2019 spelar "Bruket" i ettan och fortsätter därmed tillhöra svensk elitfotboll.

– Nu har vi stora planer. Ett helt annat utgångsläge inför nästa år, jämfört med inför årets säsong. Målet är att bli topplag och att gå upp till superettan, säger ÅFF-ordföranden Ingvar Gustafsson på Kristianstad fotbollsarenas läktare.

ÅFF-ordföranden avslöjar för Sporten att ÅFF kommer att jobba på och fråga både Rickard Johansson om att fortsätta som huvudtränare och 42-årige Henrik "Fimpen" Gustavsson om att fortsätta som förstemålvakt.

– Vi vill ha Rickard kvar, han har gjort det bra, men det återstår ju en förhandling, säger Ingvar Gustafsson.

– Fimpen jobbar vi också på och vi tror vi har chansen att få honom att fortsätta. Han är fantastisk för klubben och som spelare, säger ÅFF-ordföranden.

Tränaren svarar direkt:

– Det är morgondagens sak. Klart att jag har en ambition att vara kvar. Men vi får sätta oss ned och diskutera, säger Rickard Johansson.

Målvakten svarar direkt:

– Jag törs inte säga längre att jag slutar. Har ju försökt tre gånger och misslyckats. Men det här var i alla fall sista matchen för i år, säger Fimpen.

ÅFF har redan 14 spelare klara till nästa säsong. Bosniske målskytten Alem Plakalo, som kom från Åmål i somras, blir kvar ännu en division 1-säsong. Han var avstängd på lördagen och såg matchen från sidan.

– Plakalo blir kvar, han har kontrakt även nästa år, säger Ingvar Gustafsson.

Dessutom har sponsorer lovat att två brasilianska spelare, det som inte blev av i år, ska bli av 2019.

– Med två brassar och övriga laget i stort sett intakt blir vi bra, säger ordföranden.

Klar förlust är mittbacken Daniel Hallingström. Hans comeback i höst var bara tillfällig.

Dessutom är stortalangen Simon Marklund, 19 år, intressant för andra klubbar.

– Simon riskerar vi att förlora, säger Ingvar Gustafsson.

I lördagens epilog av söderettan höll ÅFF emot bra och det var egentligen aldrig nära de 3–0 som behövdes för att östgötarna skulle ramla under strecket. Rysaren var mest prekär för Kristianstad som hoppade upp och ned mellan strecken under matchens gång.

Kristianstads Paulo Ippolito nickade in förlösande 1–0 för skåningarna i 87:e minuten, vilket blev slutresultat.

Det gör att både Kristianstad och ÅFF hänger kvar utan kval, så det blev en dubbel segerfest på Kristianstads fotbollsarena.

– En glädje och lättnad för hela klubben, säger Henrik Gustavsson.

– Jag hade gärna vunnit matchen, men vilken grej att vi klarar det här. Vi visste ju att vi hade råd att förlora med ett par mål. Därför drog vi ned på tempot och lät dem pressa, sammanfattar Rickard Johansson.

Mål: 1–0 (87) Paulo Ippolito.

Publik: 635.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius