Horskys tankar efter segern

Förlust mot Kallinge. Förlust mot Visby. Vimmerby hade en tuff vecka bakom sig inför hemmamötet mot serieledande Kristianstad i söndags. Om det märktes...? Nä, knappast. VH var klart bättre än ett segt KIK och vann välförtjänt med 4–1.

Ishockey2019-01-13 20:01

Det var såklart glada miner i VH-lägret efter den klara triumfen mot skåningarna. Tränaren Phil Horsky var en av dem:

– Vi visar styrka och kommer tillbaka starkt efter förlusterna mot Kallinge och Visby. Men de matcherna var inte alls så dåliga när vi analyserade dem. Men visst var det en mental prövning för killarna innan matchen mot Kristianstad. Det är lätt att man tappar självförtroende. Därför var det så roligt att se hur spelarna hanterade den här matchen, säger Horsky med ett leende.

Han fortsätter:

– Det är hela tiden en mental process.

Horsky fick se sitt lag komma ut med hög energi och bra fart. Det gav också utdelning när Sebastian Åkesson hittade rätt från nära håll efter sju minuter. Glädjen blev kortvarig, då Kristianstad replikerade snabbt. Målet kom efter en bjudning från VH, som Mikael Johansson utnyttjade.

En framgångsfaktor den här säsongen, och en bidragande orsak till seriesegern i grundserien, var lagets starka mittperioder. I Allettan har det varit si och så med den saken – tills nu. VH var stundtals lysande i andra perioden och körde mer eller mindre över ett stillastående, passivt och orörligt KIK.

– En av nycklarna inför matchen var att vi skulle försöka få ner deras fart. Det lyckades vi väldigt bra med, säger VH-tränaren.

I motsats då till Kristianstad, som hade stora problem med just Vimmerbys fart. VH lyckades kugga i väldigt bra i presspelet och gjorde det svårt för skåningarna i uppspelsfasen. Trots att hemmalaget var klart bättre än serieledarna i mittperioden, dröjde det till slutminuterna innan de hittade nätet.

Men den som väntar på något gott... ni vet. Vimmerbys andramål var mycket vackert. Och det var också två av lagets bästa spelare som låg bakom 2–1. Spelskicklige backen Pontus Näsén hittade Pontus Johansson med en perfekt passning i djupet. Johansson tackade och tog emot och snärtade in pucken via ribban.

Kort efteråt kom även 3–1. Också det vackert. Henri Fomin frispelade Jakob Karlsson, som gjorde ett psykologiskt viktigt mål.

I sista akten kontrollerade VH matchen på ett bra sätt. I öppen kasse satte Mattias Wigley 4–1.

– Vi gör en jättebra match. Vi vinner väldigt mycket tekningar, har bra presspel och visar mental styrka, säger Phil Horsky.

I VH förtjänar hela laget stort beröm.

Kramkalas. Här har Jakob Karlsson precis gjort 3–1 i slutet av mittperioden.
Matchfakta

Vimmerby 4

Kristianstad 1

Första perioden: 1–0 (7.06) Sebastian Åkesson (Mattias Wigley, Pelle Ström), 1–1 (8.44) Mikael Johansson. Andra perioden: 2–1 (38.20) Pontus Johansson (Pontus Näsén, Ludvig Jardeskog), 3–1 (39.50) Jakob Karlsson (Henri Fomin, Pontus Johansson). Tredje perioden: 4–1 (59.20) Mattias Wigley.

Skottstatistik: 30–23 (9-11, 12-4, 9-8).

Utvisningar VH: 3x2. KIK: 2x2.