Smygkika: Så är nya Guldkant

Guldkant öppnar igen efter tre veckors renovering. Här är nyheterna.

Behovet av att renovera gästtoaletterna ledde till fler förändringar. Hur kan man stänga en restaurang i två veckor och sedan vid öppnandet bara ha renoverat toaletterna, frågade sig Henrik Arkåsen och de andra ägarna.

Behovet av att renovera gästtoaletterna ledde till fler förändringar. Hur kan man stänga en restaurang i två veckor och sedan vid öppnandet bara ha renoverat toaletterna, frågade sig Henrik Arkåsen och de andra ägarna.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-25 06:00

Det började med att toaletterna behövde renoveras. Men det går inte att stänga en restaurang i två veckor av den anledningen.

– Vi behövde göra något annat också, säger Henrik Arkåsen, en av Guldkants ägare.

Under hösten har Henrik Arkåsen, restaurangchefen Erik Hemmingsson, ägaren Jonas Settlin och kocken Emil Henjer åkt runt på restauranger runt om i Sverige. Resultatet av resorna och ätandet är en ny typ av lunchservering. Dessutom har pizzan fått en mer framträdande roll. Pizzan bakas väl synlig för gästerna.

– Just nu är det en väldigt stark trend att baka napolitanska pizzor, som är extremt enkla.

Men napolitanska pizzor är inget Guldkant vill satsa på. Enligt Henrik Arkåsen satsar restaurangen på "pizza på allvar".

Tre väggar i köket har rivits, paneler har bytt färg från grönt till blått, beställningsdisken är borttagen, nya tapeter pryder väggarna och restaurangen har fått nya möbler.

Lunchserveringen förändras rejält och Guldkant satsar på mer grönsaker.

– Vi har besökt K-märkt Garnisonen i Stockholm som har stora inslag av grönsaker i sin meny. Vi har också funderat på vad man gör av all mat, säger Henrik Arkåsen och berättar att K-märkt har samma leverantör som Guldkant och att leverantören har förändrat sin hantering av råvaror.

– Tidigare slängde de en låda med zucchini om tre stycken var dåliga, nu levereras lådan till oss och vi får slänga det som är dåligt.

Lunchgästerna kommer att få ta för sig av maten själva i en buffé. Endast kött, fisk eller vegetariskt alternativ serveras av kocken.

– Vi tror att det här är ett roligare sätt att äta och att det leder till att det går snabbare att få sin lunch. Dessutom blir arbetet i köket mer kreativt.

Ägaren Henrik Arkåsen tar en paus och pratar med kocken Emil Henjer. Rundstaven ska Henrik Arkåsen använda till ett lampbygge.
Ägaren Henrik Arkåsen tar en paus och pratar med kocken Emil Henjer. Rundstaven ska Henrik Arkåsen använda till ett lampbygge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!