Kallt IFK hade det jobbigt mot City

Det blev en iskall matchstart på året för guldsatsande IFK Norrköping. Ett 0–3-underläge mot Linköping City var inte vad "Peking" hade räknat med. Året inleddes med 2–3-förlust.

FOTBOLL2019-01-29 21:32

Ett par veckors tuff fysisk träning. När fjolårets allsvenska tvåa klev ut till match första gången 2019 var det med en efterlängtad favorit i anfallet, Christoffer Nyman, och med ett upphaussat West Ham-lån på mittfältet i Sead Haksabanovic.

En enkel och bekväm start mot Linköping City?

Inte alls.

Division 1-laget som redan matchat mot Örebro SK och Kalmar FF i vinter såg ut att trivas betydligt bättre på Linköping Arenas snötäckta konstgräs och allra bäst trivdes Levon Pachajyan som visade skön känsla och vass spelförståelse när han lobbade in 1–0 bakom Julius Lindgren, vars placering i målet går att ifrågasätta.

Liksom Peking-keeperns agerande när City chockade och satte 2–0.

Pachajyan snodde åt sig bollen när Lindgren var långt ut i sitt straffområde och serverade ett utsökt inlägg till Adam Larsson som stötte in 2–0 från nära håll.

Två City-mål inom loppet av fyra minuter mot ett IFK som såg ut som januari månad och uppträdde vintrigt.

Jens Gustafsson sa på förhand att han skulle vara generös med bytena i matchen och under de kommande träningsmatcherna i vinter.

Han skämtade inte.

IFK-managern behöll Julius Lindgren i mål men bytte ut samtliga tio utespelare. Det gav ingen omedelbar effekt.

City som hade vittring på en skön skräll såg till att skicka in en tredje boll i nät och hade ett järngrepp om matchen med 3–0. Målskytt: Provspelaren Carlo Yael.

Där någonstans vaknade IFK som tog över mer och mer. Filip Dagerstål nickade in 1–3 på hörna med en halvtimme kvar och när proffsryktade Kalle Holmberg kallt tog emot en retur och satte 2–3 återstod det 23 minuter att spela.

Innan andra halvlek blåstes igång hade plogbilen röjt runt ett par varv på konstgräset för att underlätta för spelarna som halkade omkring, för domarna som hade svårt att se linjerna och för publiken som enklare kunde hänga med vinterdusten.

IFK Norrköping kliver in i en tät matchperiod och är tillbaka i spel redan på torsdag när allsvenska konkurrenten Elfsborg kommer till Östgötaporten.

För Linköping City var det självklart en boost på alla sätt att ta med sig.

Vinter, januari och långt kvar till premiär går att väga in men 3–2 mot IFK Norrköping väger ändå tungt.

Matchfakta

FC Linköping City 3

IFK Norrköping 2

Målen: 0–1 (37) Levon Pachajyan, 0–2 (40) Adam Larsson, 0–3 (53), Carlo Yael, 3–1 (57) Filip Dagerstål, 2–3 (77) Kalle Holmberg. Publik 150.