Nu ska integrationen kartläggas

Vad behövs för att man ska känna en tillhörighet? Det ska en förstudie nu försöka sätta fingret på.

Vad kan göras för att integrera och inkludera alla medborgare i bygden? Den frågan ska man nu försöka svara på.

Vad kan göras för att integrera och inkludera alla medborgare i bygden? Den frågan ska man nu försöka svara på.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-01-31 13:00

Kommunstyrelsen har nyligen beviljat 300 000 kronor till Emilkraften, för att kunna göra en förstudie kring integration i östra kommundelen.

I förstudien vill man klargöra vilka behov som finns, förslag till lösningar och möjligheter till finansiering, det vill säga en samlad bild kring utmaningar kontra resurser.

– Vi vill att folk som kommer hit men även de som bor här "är med" i samhället. Tanken är att få igång en process där vi reder ut vad vi behöver göra. Det är så många dimensioner. Först och främst att man ska må bra och trivas men även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ska landsbygden leva måste vi ta vara på den resurs som människorna är, säger Robert Glader, Emilkraften.

Emilkraften med Robert Glader, Britt Svensson, Anna Mellergård och Annelie Hägg (c) kommer att arbeta med studien. Någon representant från övriga orter väntas också bli aktuell i gruppen.

Även kommunen ämnar delta aktivt.

Maria Lagneby, hållbarhetsstrateg, berättar att det kommer ske många typer av dialoger i olika forum.

– Vi vill göra medskapande då inte en aktör kan lösa problem. Vi kan inte bara köra på som alltid, säger hon.

Politiken håller med:

– Integration är ett av kommunens prioriterade områden och politiskt är det en av de viktigaste frågorna. Vi tror att den rätta vägen att gå är att tala med varandra och fördjupa oss i allas olika perspektiv, säger Diana Laitinen Carlsson (s).

– Det ligger helt i Eksjös vision och i den anda som vi vill att vår kommun ska utvecklas, säger Annelie Hägg (c) om satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!