Färre bussar och ny dag för Lisebergsresan

Fabrikens resa med ungdomar till Liseberg får en helt ny kostym. Det blir färre bussar och framför allt byter man dag för resan. ”Nu tar vi konceptet till nästa svåra helg där det dricks mycket”, säger Camilla Karlsson, fritidsledare och samordnare på Vimmerby kommun.

Fabrikens personal planerar för en Lisebergsresa i lite nytt format. Stående fr. v. Anja Persson, Camilla Karlsson och Robin Olsson. Sittande fr. v. Daniel Johansson, Victoria Hansdotter och Angelica Berisha.

Fabrikens personal planerar för en Lisebergsresa i lite nytt format. Stående fr. v. Anja Persson, Camilla Karlsson och Robin Olsson. Sittande fr. v. Daniel Johansson, Victoria Hansdotter och Angelica Berisha.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-01-31 17:30

Vanligtvis drar Allaktivitetshuset Fabrikens personal iväg till Göteborg på Valborgsmässoafton. I fjol var det totalt sju bussar med 325 ungdomar som hängde med.

– Men i och med att Valborg i år är på en tisdag och ungdomarna går i skolan till klockan fyra har vi tänkt om. Lisebergsresan kommer i stället arrangeras den 14 juni, studentdagen, berättar Camilla Karlsson på Fabriken.

Vad gäller Valborg upplever personalen på Fabriken att man har fått bort mycket av drickandet bland unga i staden. Det ses av dem som en relativt lugn dag och istället kommer man den kvällen och natten att arrangera något på Fabriken.

– Anledningen till att vi valde studentdagen för resan är att det är en dag då det dricks väldigt mycket bland ungdomarna.

Antalet bussar till Göteborg kommer i år ”bara” att bli fyra – detta av praktiska och personella skäl. Därför har man valt att begränsa resan till att gälla från de som går ut sjuan och upp till ungdomar födda 2002.

– Vår målgrupp är egentligen upp till 18 år. Det är dessa vi inriktar oss på när vi gör de här drogförebyggande insatserna, som Lisebergsresan är. Ungdomar under 18 år får helt enkelt inte dricka alkohol, säger Anja Persson som också arbetar på Fabriken.

– Vi har aldrig upplevt några problem på resan kopplat till alkohol. Ungdomarna är fantastiska där på många sätt. De allvarligaste incidenter som har inträffat handlar om något tappat betalkort och en försvunnen telefon. Vi är tydliga med att berätta att vi har alkomätare med oss om vi misstänker något, och skulle någon ha druckit vet de att vi kontaktar föräldrarna som får betala fullpris för resan, säger Camilla Karlsson.

Kostnader ja. Priset för årets resa kommer, liksom i fjol, att vara 300 kronor. Detta inkluderar resa, entré till Liseberg, åkband och en matbiljett. Det totala värdet på detta uppgår egentligen till det dubbla, men mer än hälften subventioneras alltså av kommunen.

Hur gör ni med dem som ändå inte har råd att följa med?

– Majblomman och rädda Barnen har alltid sponsrat oss med pengar om det skulle vara någon som inte kan betala de 300 kronorna, vilket kan vara jättemycket pengar för somliga, säger Camilla Karlsson.

– De som inte kan följa med av ekonomiska skäl ska höra av sig oss, så pratar vi med kuratorn eller annan personal på skolan. Det ska inte falla på pengar om man inte kan följa med, menar Camilla Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!