Stölderna minskar i Västervik

Antalet upprättade anmälningar om stöldbrott minskar i Västerviks kommun. 2018 anmäldes 883 stöldbrott i kommunen – en minskning med hela 34 procent jämfört med 2017.

– Just nu ser det väldigt bra ut om man tittar på statistiken för 2018, säger Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik.

– Just nu ser det väldigt bra ut om man tittar på statistiken för 2018, säger Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-02-11 06:00

På femton år har antalet anmälda stöldbrott per invånare minskat med fyra procent i Västerviks kommun. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som nyhetsbyrån Newsworthy sammanställt. 2017 upprättades 1 329 anmälningar om stöldbrott i kommunen, 2018 var siffran 883.

– Det är en markant nedgång, nästan 500 ärenden mindre. Det har vi märkt också, kollar man på exempelvis villainbrott så var det väldigt lugnt under 2018. Det känns skönt, säger Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik.

Varför tror du att det har minskat så mycket? Är folk mindre angelägna om att anmäla eller har brotten faktiskt minskat?

– Det är jättesvårt att svara på det. Vi har inte haft besök av någon stöldliga som varit inriktade på villainbrott exempelvis. Jag tror inte att anmälningsbenägenheten gått ner eftersom man måste göra en anmälan för att få ut ersättning av försäkringsbolaget vid den här typen av brott.

Sammanställningen visar också att det skiljer rejält i antalet anmälningar bland länets tolv kommuner. I Emmaboda, som placerar sig högst upp på listan, upprättades dubbelt så många stöldbrott per invånare jämfört med Mörbylånga som placerar sig längst ner på listan.

Varför skiljer det så mycket mellan länets kommuner?

– Det är också svårt att svara på. Men i glesbygdskommuner och på mindre orter, som kanske har många ladugårdar och fritidshus, ser vi att det finns en trend att begå inbrott.

Vilka begår stöldbrott, organiserade ligor eller lokala förmågor?

– Det finns statistik som visar att nästan hälften av alla stölder och inbrott begås av utländska ligor. De står för en stor del men det finns givetvis lokala förmågor också.

Av de 883 anmälda stölderna stod så kallade övriga stölder, tidigare stöld utan inbrott, för 433 av fallen. Inbrottsstölder stod för 251 anmälningar.

Hur rädd ska man vara som Västerviksbo att drabbas av ett inbrott?

– Just nu ser det väldigt bra ut om man tittar på statistiken för 2018. Då är risken för villainbrott väldigt liten. Det har varit något fler stölder i fritidshus och områden där det inte är tätbebyggt. Men just i tätorten så har det inte varit speciellt mycket alls.

– Men risken finns alltid och det är viktigt att skydda sig. Att ha en bra kontakt med grannar och se över sitt skalskydd, exempelvis lås och dörrar, gör det svårare för tjuven.

2017 upprättades 1 329 anmälningar om stöldbrott i kommunen, 2018 var siffran 883.
2017 upprättades 1 329 anmälningar om stöldbrott i kommunen, 2018 var siffran 883.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!