Han hyllar laget: "Fenomenalt"

Det var mycket som stod på spel i det här toppmötet. Det segrande laget skulle skaffa sig en klar fördel i jakten på en plats i playoff 2. Den jakten leder nu Vimmerby efter att ha vunnit fjärde raka mot Troja (4-0). "En jättebra match av oss", säger VH-tränaren Phil Horsky.

Pontus Johansson gjorde återigen en bra match mot Troja.

Ishockey2019-02-13 22:09

Det var två lag med stora skade- och sjukdomsbekymmer som ställdes mot varandra. VH hade flera tongivande spelare borta ur bilden, men läget var ännu värre i Troja.

Ni som kan er hockeyhistoria vet att VH hade ett kraftigt mentalt övertag efter att ha vunnit alla inbördes matcher den här säsongen: 4–1, 3–0, 4–3. Nu kan de addera ännu en triumf till samlingen: 4–0. En imponerande segerrad, minst sagt.

Efter en jämn matchinledning, hade Vimmerby ett tufft läge när IKO-lånet Eddie Levin fick matchstraff efter en tackling i mittzon i slutdelen av den första perioden. Ett något omdiskuterat beslut.

– Jag tyckte inte att det var matchstraff, sa Levin efteråt och fick medhåll av VH-tränaren Phil Horsky:

– Det kändes som att det var en bra tackling. Jag tycker synd om Eddie.

Frågan var om VH skulle orka stå emot när Troja fick möjlighet att spela med en man mer i fem minuter? Så blev det nu inte, då gästerna fick en man utvisad. Istället kom 1–0 till VH, då den meriterade finske centern Saku Salminen satte 1–0 för hemmalaget efter 19.40. I det läget ett psykologiskt och överraskande ledningsmål. Salminen stal pucken högt och satte pucken i nät med en backhand.

I mittperioden växlade VH upp ett steg och hade ett kraftigt övertag i mitten av perioden. Vimmerby kom i den ena anfallsvågen efter den andra. Det låg ett 2–0-mål i luften. Men, nä. Något nätrassel blev det inte, vare sig för VH eller Troja.

– Vi spelade väldigt bra i andra perioden. Det ger bra signaler att vi är starka där, menade Phil Horsky.

Han var även supernöjd med sista perioden.

– Vi visste att vi skulle vara bättre än dem i tredje, då de bara gick på tre femmor. Vårt försvarsspel är fenomenalt bra, inte minst i den andra och tredje perioden. Och Rydén (Tomas) är fenomenal i målet.

När Hampus Harlestam gjorde sitt andra och Vimmerbys tredje mål, så punkterade han toppmötet.

Ett stukat Troja, var ett slaget lag.

VH dominerade sista akten totalt – och i slutet kom även 4–0. Saku Salminen tog några snabba skär, blev fri, misslyckades med skottet, men pucken letade sig ändå in i mål.

– En riktigt bra värvning, sa Horsky och hyllade den finske centern.

Matchfakta

Vimmerby: 4

Troja: 0

Första perioden: 1-0 (19.40) Saku Salminen, utan ass. Tredje perioden: 2–0 (45.30) Hampus Harlestam (Pontus Näsén, Måns Carlsson), spel 5 mot 4, 3–0 (53.57) Hampus Harlestam (Pontus Näsén, Pontus Johansson), 4–0 (58.41) Saku Salminen (Pelle Ström, Henri Fomin).

Skott: 10-10, 11-8, 13-1

Utvisningar VH: 1x5+20, 2x2. Troja: 4x2.