Ny krisplan ska möta hotet från barkborren

Förra årets bränder och torka har gjort att granbarkborren fått spridning. Nu arbetar Skogsstyrelsen med en krisplan inför 2019.

Skogsbrand utanför Getterum den 22 juli 2018.

Skogsbrand utanför Getterum den 22 juli 2018.

Foto: Ulrik Alvarsson

Kalmar län2019-02-15 06:00

I onsdags kallade Skogsstyrelsen till möte i Oskarshamn där bland andra representanter från länets räddningstjänst, länsstyrelse och skogsnäring deltog.

– Förra året var det många skogsbränder i Kalmar län. Just nu sammanställer vi information som kan vara till nytta för räddningstjänsten, säger Ove Arnesson, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Kalmar län.

Det handlar om att upprätta kontaktlistor med skogsägare och entreprenörer som räddningstjänsten kan samarbeta med i släckningsarbetet och vilka lantbruks- och skogsmaskiner som finns tillgängliga.

Det var under sensommaren 2018 som det konstaterades omfattande angrepp av granbarkborre i hela södra Sverige. En inventering som Skogsstyrelsen gjorde i samarbete med skogsbruket visar att cirka 2,5 miljoner kubikmeter granskog är angripen i Götaland. I Kalmar län är det cirka 550 000 kubikmeter som är angripet, vilket motsvarar en femtedel av en årsavverkning.

– Angreppen är kopplade till torkan och i Kalmar län är det en viss övervikt mot den södra delen. Men vi ser en populationsökning i hela länet. Angripen skog tappar virkesvärde och det blir stora ekonomiska förluster, säger Ove Arnesson.

Skogsstyrelsens prognos säger att om 2019 blir ett torrt år riskerar 3 miljoner kubikmeter skog angripas i Kalmar län. För att angreppen inte ska öka krävs en blöt och kall vår.

– Vi uppmanar skogsägare att kontrollera sin skog redan nu och om de upptäcker angrepp kontakta sina ombud och sedan göra en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!