Manlig dominans i svartvit utställning

De skulle kunna kallas nidbilder. Men det finns inte ett spår av elakhet i Rune Perssons teckningar. Tvärt om, han har fångat sina motiv med mycket värme, och med glimten i ögat.

22 februari 2019 16:30

Konstnären Steve Balk från Venatrakten har lagt ner åtskilligt med arbete på att leta efter och låna ihop ett antal av Rune Perssons karikatyrer till en utställning på Galleri Kopparslagaren, som öppnar på lördag.

Karikatyrtecknandet var en stor och populär konstform på 1940- och 50 och 60-talen, och många av Rune Perssons teckningar ansluter sig till den stilen.

Men i dag ser vi mycket lite av den här formen av karikatyrer, måhända har vi blivit för lättkränkta för att det ska gå hem.

Det är en solklar dominans av manliga ansikten i utställningen. Vilket beror på att Rune Persson var försiktig med att teckna kvinnor.

"Eftersom de sällan var nöjda" skriver dottern Bodil Andertun i en bok om sin far och hans bilder.

Tecknaren Rune Persson levde mellan 1929 och 1983. Han bodde i Åkershult, strax utanför Vena, så det är ganska naturligt att det blev många Venaprofilers ansikten som fångades på papper av tecknaren. I bland i form av karikatyrer, men också som helt vanliga porträtt, ofta tecknade med blyerts, eller i bland också med tusch.

Men det finns också en enda oljemålning med på utställningen.

Teckningarna som visas på utställningen är till största delen gjorda i skarven mellan 1950-talet och 60-talet. Och följaktligen är många av motiven personligheter som var kända i bygden vid den här tiden. Mest Venabor, men en och annan Hultsfredsbo finns också med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson