Svårt rekrytera barnmorskor till förlossningen

Oron är stor på förlossningsavdelningen på Västerviks sjukhus där man har det ansträngt på bemanningssidan. Inte minst oroar man sig inför kommande sommar och semesterperioder.

Jacob Hoffsten, huvudskyddsombud i Vårdförbundet, menar att det krävs flera åtgärder för att locka barnmorskor till förlossningsvården.

Jacob Hoffsten, huvudskyddsombud i Vårdförbundet, menar att det krävs flera åtgärder för att locka barnmorskor till förlossningsvården.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-03-07 06:00

Angelica Katsanidou (S) är regionråd med ansvar för personalutskottet, och hon menar att dygnet-runt-verksamheten i sjukvården är svår att få ihop i alla regioner.

Häromveckan inbjöds hon av personal på förlossningsavdelningen till ett möte för att prata om situationen som knappast är nyuppkommen.

– Det är svårt att rekrytera personal, och det är få sökande till tjänsterna. Konkurrensen om utbildade barnmorskor är stor mellan landsting och regioner men också gentemot kommunen.

– Många väljer till exempel att gå till mödravården istället där man arbetar i en dagverksamhet, säger hon.

Så vad görs från politikens håll för att råda bot på situationen?

– Det är en utmaning för oss och vi måste jobba både på kort och lång sikt.

– Möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig till barnmorskor vid Campus Västervik är ett långsiktigt försök att lösa kompetensförsörjningen. Likaså de så kallade prova-på-tjänsterna som innebär att sjuksköterskor som funderar på att vidareutbilda sig, exempelvis till barnmorskor, kan prova på att jobba inom verksamheten innan de påbörjar sin vidareutbildning. Detta med bibehållen lön.

Och hur ska problemen lösas på kort sikt inför semesterperioderna?

– Det är något som HR-avdelningen arbetar hårt med just nu, säger Angelica Katsanidou.

Lena Arvidsson, basenhetschef på förlossningen, är förtegen om situationen men säger:

– Vi saknar barnmorskor och behöver anställa fler. Nu hyr vi in personal för att täcka upp vid behov, säger hon.

Jacob Hoffsten är huvudskyddsombud på Vårdförbundet lokalt och han menar att det krävs åtgärder för att höja yrkets attraktivitet.

– Löneläget och arbetsvillkoren måste förbättras, säger han.

– Det gäller ju att kunna locka till sig utbildad personal, och i det kortare perspektivet behålla de barnmorskor vi har, säger han.

– Det är en högutbildad grupp, med stort ansvar, vi pratar om. Jämfört med civilingenjörer till exempel, som har en utbildning som är ungefär lika lång, ligger barnmorskor betydligt lägre i ingångslön.

Hoffsten poängterar att det förstås hör till sakens natur att man på förlossningen arbetar i en dygnet-runt-verksamhet.

– Men det borde rimligtvis också innebära att personalen får något extra för det. Man får ersättning för obekväm arbetstid, men det är inga stora pengar. Höjda ersättningar hade varit positivt.

Det är svårt att rekrytera personal till förlossningsavdelningen, säger Angelica Katsanidou (S).
Det är svårt att rekrytera personal till förlossningsavdelningen, säger Angelica Katsanidou (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!