De är unika boplatser på spåren

Flera arkeologiska undersökningar runt sjön Krön visar att man nu kan vara 10 000 år gamla och unika boplatser på spåren. ”De finns där. Om vi får träff skulle det sätta Vimmerby på kartan på ett helt nytt sätt”, säger arkeolog Michael Dahlin.

Kenneth Alexandersson, Kalmar Länsmuseum, och Michael Dahlin, Arkeologi & Kulturlandskap, hoppas på spännande utgrävningar intill sjön Krön i sommar.

Kenneth Alexandersson, Kalmar Länsmuseum, och Michael Dahlin, Arkeologi & Kulturlandskap, hoppas på spännande utgrävningar intill sjön Krön i sommar.

Foto: Bertil Andersson

Vimmerby2019-03-12 21:45

Folkhögskolan i Vimmerby har sedan sex år tillbaka en veckolång sommarkurs i arkeologi. Årets upplaga kan komma att bli den mest spännande någonsin.

Under ledning av Michael Dahlin, Arkeologi & Kulturlandskap, och Kenneth Alexandersson, arkeolog på Kalmar Länsmuseum, har man genomfört många undersökningar under åren.

Massor med föremål har hittats, men målet har hela tiden varit att finna en stenåldersboplats. Nu kan drömmen vara på väg att bli sann.

– Området vid sjön Krön är ett stenåldersmecka. Otroligt häftigt, säger Michael Dahlin.

Genom att bland annat sammanställa fynd från olika ställen i trakterna kring Vimmerby – fynd gjorda både av arkeologer, privatpersoner och som har plogats upp på åkrar – har Michael Dahlin och Kenneth Alexandersson kunnat få fram fyra extra heta platser där det med stor sannolikhet döljer sig boplatser från stenåldern. Dessa ligger i närheten av Södra Vi, Sunds prästgård, Karsnäs och Ingebo.

– Nu har vi flera viktiga punkter där vi tror att vi är de gamla boplatserna på spåren. Tyvärr har vi inte nått hela vägen fram tidigare, vilket sannolikt beror på att vi inte har hittat kulturlagren. Vi har helt enkelt inte varit säkra på var vi skulle sätta spaden och hur djupt vi måste ner, berättar Michael Dahlin.

– För att hitta lagren och förstå perioden måste man förstå sjön Krön, som är väldigt speciell. Mycket tyder på att Krön var en å under stenåldern, bland annat har många fynd av slagen sten och flinta hittats en bit ut i sjön, säger Michael Dahlin.

Tack vare ett ekonomiskt bidrag från Sparbanksstiftelsen i Vimmerby öppnar sig nu nya möjligheter. Under våren kommer man kunna ta geologer till hjälp för att borra på ett flertal ställen.

– Borrproverna tar oss genom sedimenten. Vi kommer ner under torvlagren och kan hitta vilka som är de rätta nivåerna för var boplatserna är dolda. Vi kommer även få hjälp med C14-dateringar och analyser, berättar Dahlin.

När man väl fått nivån klar för sig och hur boplatserna ser ut kommer man inrikta sig på att planera det arkeologiska arbetet och hur man ska gå vidare.

– Målet är att under vecka 32, tillsammans med studenterna, börja gräva en riktigt gammal stenåldersboplats. Boplatserna finns där, nu ska vi hitta dem och skriva historia.

– Om vi får träff skulle det sätta Vimmerby på kartan på ett helt nytt sätt. Det skulle vara så stort att jag knappt vågar tänka på det, menar Michael Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!