Oväntad hjälte i Vimmerby

Vimmerby Hockey var tvingat att vinna mot Kristianstad för att ta matchserien till en tredje och avgörande match. Precis så blev det. VH visade moral och vann med 3–0 efter två mål av Christian Blomqvist och ett av Hampus Harlestam.

Ishockey2019-03-15 21:04

Det blev som väntat en ny högdramatisk match. I tisdags hade Kristianstad marginalerna på sin sida och vann med 4–3 efter förlängning. Den här gången gick VH segrande ur striden.

Kristianstad kom annars ut starkt i matchöppningen och fick omedelbart tryck på Vimmerby. Det intensifierades då Sebastian Kauppila åkte på en tidig utvisning. I det läget osade det katt flera gånger om framför Tomas Rydén i VH-kassen. Han höll emot. VH höll emot. Efterhand jämnade spelet ut sig och sista sju-åtta minuterna av den första perioden var det övertag Vimmerby. Det fanns bara ett bekymmer: puckinnehavet generade inte i några som helst målchanser, förutom en. Det var när Saku Salminen styrde ett skott, som vållade KIK-målvakten Joel Gistedt vissa problem. Kristianstad imponerade i första med ett tight och uppoffrande försvarsspel. Skottstatistiken slutade 10–1!

Vimmerby inledde sedan mittperioden starkt och testade Joel Gistedt ett par gånger om, dock utan resultat. Kristianstad kom tillbaka och skapade en hel del farligheter, men hade inte skärpan i avsluten. Det hade däremot Christian Blomqvist. Vimmerbys nummer 88 har haft problem att platsa i laget den senaste tiden. I tisdags var han tillbaka på allvar och gjorde en stark match då. Precis som nu. I matchminut 35 snappade han upp en puck djupt i KIK-zonen och sköt ett skott som Gistedt inte kunde rädda. 0–1. Ett par minuter gjorde samme Blomqvist 0–2 för VH, då gulsvart kom i en blixtsnabb kontring.

Målen kom överraskade med tanke på hur matchbilden såg ut i det läget. Glädjen var total i VH-lägret efter målen.

I den tredje perioden kontrollerade Vimmerby spelet bra. Kristianstad skapade endast ett par farligheter. När de kom, så stod Rydén pall för allt. KIK plockade ut målvakten med ett par minuter kvar att spela. Det gav inget resultat.

Istället kom 0–3 efter mål av Hampus Harlestam i tom kasse.

Nu avgörs allt på lördag. Vinnaren tar klivet till kvalserien. I VH ska hela laget hyllas för en enorm arbetsinsats.

Matchfakta

Kristianstad 0

Vimmerby 3

Andra perioden: 0–1 (35.33) Christian Blomqvist (Hampus Harlestam), 0–2 (38.45) Christian Blomqvist (Alexander Andersson).

Tredje perioden: 0–3 (59.17) Hampus Harlestam (Pontus Johansson)