Anna har vigt över 100 par

Borgliga vigslar blir allt mer populära. Anna Bodjo är en av dem som ser till att giftassugna till och med kan knyta äktenskapliga band på lunchen.

Anna Bodjo är borgelig vigselförrättare i kommunen. Det finns åtta sådana kopplade till Västerviks kommun. Hon är uppe i över 100 vigslar, uppskattar hon.

Anna Bodjo är borgelig vigselförrättare i kommunen. Det finns åtta sådana kopplade till Västerviks kommun. Hon är uppe i över 100 vigslar, uppskattar hon.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-03-22 22:00

Man kan gifta sig religiöst eller borgligt och trenden i Västerviks kommun verkar gå mot att fler väljer borgliga vigslar. Sett över en tioårsperiod har de borgliga vigslarna ökat något även att det har gått lite upp och ner under perioden. 2018 var de borgliga vigslarna fler än de som förrättades i Svenska kyrkan i kommunen. Utöver det finns så klart andra religioners vigslar.

Enligt Västerviks kommuns statistik vigdes 95 par borgligt under 2018. Året innan var det 107 par som blev gifta genom kommunens försorg.

Det går att jämföra exempelvis med Svenska kyrkan där de båda pastoraten, norra och södra Tjust, tillsammans under 2018 förrättade 70 vigslar.

Både tjänstemän och politiker i kommunen kan bli kommunala vigselförrättare. Anna Bodjo är politiker för Miljöpartiet och en av kommunens åtta vigselförrättare. Hon har vigt par i snart sju år och har nog passerat hundrastrecket, men håller inte exakt räkning. För henne handlar det om att dela en stunds glädje med människor, ofta i vardagen.

– Många tänker nog att de ”bara ska göra det” och så går de hit. Men när de väl står där, då blir det allvar och kanske mer känslosamt än de tänkt sig, säger hon.

– För mig är det en förmån att få vara med de här paren på kanske deras bästa dag i livet.

Man blir inte rik på att vara vigselförrättare, man får inte göra ekonomisk vinning på att viga par.

– Kanske runt 500 kronor med kompensationen från kommunen och från länsstyrelsen. Så jag gör det inte för pengarna. Ibland måste jag ta ledig en halvdag för att kunna vara med.

Ibland vigs paren i kommunens vigselrum, oftare utomhus, i alla fall sommartid.

– Jag försöker att återknyta till platsen vi är på och berätta något om den. Jag har fått uppleva många vackra platser i kommunen genom det här, säger Anna Bodjo. Hon berättar att hon till och med tagit cykeln från Almvik genom skogen till Gertrudsvik.

– En drivkraft är också att representera kommunen. Många som gifter sig här är inte här ifrån. Då tycker jag att det är viktigt att de får en bra bild av vår kommun.

Själva ceremonin finns i en lång och en kort version..

– Den långa tar nog ett par minuter. Jag brukar, om paret vill, läsa Nils Ferlins dikt ”Kärleken kommer” men många par har egna önskemål.

– Ibland får man vara med och styra lite, de är ovana vid att gifta sig. Vi brukar höras någon gång innan vigseln och reda ut hur det ska gå till. En del tror att det här är det enda jag gör, men riktigt så är det inte.

I receptionen hämtar Anna ”vigselpaketet”. Där i ligger vigselbevis och en gåva från kommunen. Anneli Wall Ericsson är receptionist i kommunhuset och brukar få hoppa in som vittne.

– Jag tycker det är ett trevligt inslag i arbetsdagen. Bara i dag har jag fått bevittna två vigslar, säger hon.

Så går det till

En borgerlig vigsel förrättas av en person som länsstyrelsen har utsett som vigselförrättare.

En borgerlig vigsel sker dagtid vardagar i kommunhuset. Men det går också att boka en borgerlig vigsel till en annan plats som du själv väljer, i samråd med vigselförrättaren.

Den borgerliga vigseln tar ungefär fem till tio minuter. Ni väljer själva om ni vill ha en längre eller kortare version.

Hindersprövning behövs alltid

Ni behöver ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er.

Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig.

Någon av parterna är:

under 18 år och saknar tillstånd från länsstyrelsen,

nära släkt med den han/hon vill gifta sig med,

redan gift,

registrerad partner enligt den tidigare lagen.

De svenska hindren gäller för alla som gifter sig i Sverige även om ni båda är medborgare i ett annat land eller bor i ett annat land.

Intyget om hindersprövning gäller i fyra månader.

Ni väljer om ni vill växla ringar

Under en borgerlig vigsel välsignas inte ringarna. Därför väljer ni själva om ni vill växla ringar under ceremonin.

Minst två vittnen ska finnas med

Minst två personer måste vara med under vigseln för att vittna om att ni har gift er. Vittnena måste vara myndiga.

Källa: Västerviks kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!