Kommunen hyr in räddningschef

Tjänsten som räddningschef är vakant. Då väljer kommunstyrelsen att hyra in tjänsten från Västervik – för 42 00 kronor i månaden för en 40-procentig tjänstgöring.

9 april 2019 20:55

Nuvarande räddningschefen i Vimmerby, Stefan Larsson, valde nyligen att säga upp sig. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att hyra in tjänsten av Västerviks kommun från och med den 17 april. För en 40-procentig tjänstgöringsgrad betalar kommunen 42 000 kronor per månad. Och det är Joakim Jansson, som i dag har motsvarande tjänst i grannkommunen, som kliver in som ny räddnings- och säkerhetsskyddschef.

– Vi skriver avtal med Västerviks kommun fram till årsskiftet. Under den här tiden ska han även utreda vilken organisation vi ska ha och vilka behov vi har. Han kommer göra en utredning, så det här är en tillfällig lösning, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

– Viktigt att notera är att detta inte är ren lön, utan den totala personalkostnaden vi betalar till Västerviks kommun, säger Ola Gustafsson (KD), som är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Marie Nicholson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, tror också på samordningseffekter.

– Det finns många program som ska tas fram för båda kommunerna, och det är inte så stor skillnad att göra det till två kommuner samtidigt, menar hon.

En annan viktig del för Joakim Jansson är, som sagt, att se vad som ger kommunen mest skydd och säkerhet per satsad krona i framtiden.

– Vi tror att vi kommer behöva ha en större geografi för räddningstjänstsamverkan framöver, inte bara Kalmar län utan troligen även Jönköpings län och Östergötland, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micael Rundberg

Ämnen du kan följa