Mormors mattor kompletterar brödernas musik

Bröderna Nilz och Ole Brolin är födda in i konsten. Nu samarbetar de för första gången tillsammans, och med sin mormor, Birgitta Hägg, för att gestalta något som binder dem alla samman.

Mattorna och ljudinstallationerna har tagit mycket inspiration från släktens sommarställe söder om Björkfors.

Mattorna och ljudinstallationerna har tagit mycket inspiration från släktens sommarställe söder om Björkfors.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-04-20 16:00

Ett stämningsfullt fågelkvitter lyder ur högtalarna. Tre av Birgittas vävda mattor, i något jordiga och rostiga färger, är strategiskt upphängda i utställningssalen. På tre sockerlådor, längs ena väggen, står en förstärkare. Vid första anblick kan rummet anses tomt, men den enda inredning som saknas är några få attiraljer från skogen och ett par fåtöljer åt besökarna att slå sig ned i. En betydelsefull del av utställningen är nämligen exklusiva ljudinstallationer, kombinerade av de båda Brolin-bröderna.

– När vi bestämde att vi skulle göra den här utställningen började vi direkt att fundera på vilket sammanhang vi skulle utgå ifrån. Vi ville ha något som var enkelt och jordnära, något vi alla kunde mötas kring. Det var väl det som la grunden till temat och utställningens namn, "Urberget talar", berättar Nilz medan Ole fyller i:

– Det finns något här ute i skogarna, där vi alla kommer ifrån, som är väldigt starkt men också ganska mörkt på något sätt. Det finns någon sorts urkraft här ute som man hela tiden måste leva med och hantera.

Bröderna och deras mormor har alla sina rötter i trakterna utanför Rimforsa. Under många år har Birgitta Hägg, varje sommar, återvänt till sommarstället, det timrade torpet söder om Björkfors. Här har hon fått sällskap av så väl Nilz som Ole. Timmerstugan och dess omgivning har bidragit med en stor dos av inspiration till utställningen som hänger på biblioteket mellan 19 april och 21 maj.

– Den här platsen betyder jättemycket för oss allihopa. Det finns inga som helst moderniteter och det är fullkomligt tyst. För mig är det ett paradis, berättar Birgitta Hägg och fortsätter:

– När jag blev pensionär började jag att väva lite extra och det känns fantastiskt att mina barnbarn vill göra något med mina mattor. Det är det som är den stora grejen för mig.

Med föräldrarna Bill Brolin och Ulrika Hägg, som båda har en konstnärlig ådra, har Nilz och Ole följt samma spår. Strängarna på deras lyror är många och de båda kan ses som allkonstärer.

– Jag har väl inte riktigt valt att göra konst, det har bara funnits med hela tiden, men de senaste åren har jag mest jobbat på egen hand. I våras hade jag en utställning på ABF-huset i Stockholm som handlade om bipolär sjukdom, något som jag har och som även vår morfar hade, berättar Nilz och Ole fortsätter:

– Först försökte jag att bli något annat än konstnär, men det gick åt skogen. Efter en utbildning på Ölands folkhögskola fick jag jobb som tekniker på Kalmar konstmuseum där jag kom i kontakt med konstnärer i Berlin. Sedan dess har jag arbetat som assistent, jag har ganska bra koll på teknik och ljudinstallationer.

Nu slår de alltså samman sina talanger och med hjälp av mormor Birgitta hoppas de ge Kindaborna en intressant utställning och unik upplevelse. Ljudspåret som tillhör utställningen är cirka 30 minuter långt, något som ger förutsättningar för besökarna att ta en paus i vardagen.

– Tanken är att det ska bli en lite mer meditativ och avslappnande plats här inne, så att det är naturligt att besökarna slår sig ner och lyssnar en stund. Det är ju dock inget som vi kan kräva men vi hoppas i alla fall att besökarna inte bara vänder i dörren, utan att de faktiskt upplever någonting, avslutar Ole Brolin.

Mattorna är vävda under fyra månader, exklusivt för utställningen.
Mattorna är vävda under fyra månader, exklusivt för utställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!