Ett modigt beslut, Andersson

Ett modigt beslut av Morgan Andersson. Han vet om att det huttras lite här och där. Men om jag känner Morgan rätt så rör det honom inte i ryggen.

7 maj 2019 07:00

Anton Karlsson bor i Gamleby. Han är fostrad i Västervik Speedway. Och fick ett stort genombrott förra säsongen då han petade rutinerade Magnus Karlsson och tog för sig i elitserien.

Att egna produkter kör elitserien för Västervik är snudd på lika ovanligt som när den där gåsgamen var på besök i Västervik för några år sedan.

Kommer ni ihåg? Fågelfantaster vallfärdade. Kameror och kikare i jättestorlekar. Fascinerande.

Västervik har haft sina ungtuppar som har slagit igenom och blivit publikfavoriter i finrummet. David Ruud dundrade fram som en virvelvind och Billy Forsberg var expert på att hantera en förstaböj. Båda med god hjälp från Tomasz Gollob som tog dem under sina vingar.

Men Ruud är från Gislaved och Forsberg är från Norrköping.

Anton Karlsson är från Gamleby och har burit Västerviksvästen i hela sin karriär.

Det är något annat.

Senaste Västerviks-fostrade föraren att köra en tillstymmelse till kontinuerligt i elitserien är Robert Lönnblom.

På den tiden fanns inte ens smartphones.

Därför är det så extremt intressant att följa Anton Karlsson. Det skulle betyda massor för Västervik att ha en hemvävd kille som bofast i startsjuan. Och han har attributen för att fixa det.

Men i premiären är Karlsson inte med i Västerviks lag. Han är åsidosatt till förmån för John Lindman.

Ett modigt beslut av Morgan Andersson. Han vet om att det huttras lite här och där. Men om jag känner Morgan rätt så rör det honom inte i ryggen.

Och sportsligt går det inte att anmärka ett dyft på valet. John Lindman är inte sämre än Anton Karlsson. Och Lindman vann dessutom Toyota Open i stor stil medan Karlsson hade motorproblem och inte tog en enda heatseger på den banan han kan bäst i hela Sverige.

Jag tror att den tävlingen ligger till stor grund för att Karlsson får åka upp till Hejla Arena utan att ha med sig en blå och en röd huva.

Morgan Andersson har hela tiden poängterat att det inte ska hetsas fram något med Gamlebysonen. Att kasta in honom i världens tuffaste liga (tillsammans med den polska) om formen är sådär tjänar inget till.

Lite tråkigt, mycket klokt.

Säsongen är ung. Efter första omgången återstår ytterligare 15 matcher i elitserien. Anton Karlsson kommer att få sina möjligheter.

Västerviks lag i övrigt är väntat.

Krzysztof Buczkowski är ankelskadad efter en krasch med Dackarnas Maciej Janowski i helgen. Polacken har inlett säsongen kittlande och hade gått in som lagets "tvåa" efter Nicki Pedersen. Jack Holder ersätter och för Holders del gäller det att ta vara på chansen.

Angående bortalaget så konstaterar vi att Vetlanda inte har den glans de har haft i så många år. Men de ställer ändå ett kompetent lag på banan. Bartosz Zmarzlik kommer att bjuda på läckerheter, Szymon Wozniak ska man aldrig underskatta och den snusande australiern, Troy Batchelor med ett förflutet i Västervik, är mer eller mindre i toppform.

Mitt stalltips är ändå att Västervik öppnar elitserien med två friska poäng.

Anton Karlsson får se premiären från sidan om.

Men i fjol var han till och med petad i den allsvenska premiären för Piraterna.

Benny Johansson gick före.

Hur det gick sedan vet vi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis