"Mer utvecklat än jag föreställde mig"

– Rent spontant känner jag att det här är mycket större och mer utvecklat än jag föreställde mig när jag läste ansökan.

Utbildningsledare och platschef Joakim Svensson berättade engagerat om arbetet med addditivt teknikcentrum.

Utbildningsledare och platschef Joakim Svensson berättade engagerat om arbetet med addditivt teknikcentrum.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-05-07 15:00

Det säger Per-Olof Remmare, uppdragsansvarig för smart industri på Tillväxtverket som var imponerad efter studiebesöket på Additivt Teknikcentrum i Hultsfred.

Tillväxtverket är en av de stora bidragsgivarna till den här satsningen och lämnade 2,5 miljoner kronor till starten, och Per-Olof Remmare, tillsammans med de båda avdelningscheferna Åsa Bjelkeby och Ulf Savbäck gjorde på måndagen ett studiebesök för att titta närmare på projektet.

Det som imponerade mest på gästerna är samverkan mellan utbildning och industri. Hur man fått flera företag att gå med i satsningen, samtidigt som man har utbildning på både YH och gymnasienivå. I själva verket börjar utbildningen med 3D-skrivare långt tidigare genom Makerspace.

Per-Olof Remmare förklarar att den förra regeringen gav Tillväxtverket i uppdrag att stötta projekt av den här typen för att hjälpa svenska företag till en stärkt konkurrenskraft och för att kunna utvecklas ytterligare.

– Vi har tre olika verktyg att jobba med, säger han.

– Det är kunskap, finansiering och nätverkande.

Men det är svårt att sia, speciellt om framtiden sägs det. Så hur det går med kommunens förhoppning om ytterligare en slant till verksamheten återstår att se.

– Just nu är det ett osäkert budgetläge, säger Per-Olof Remmare, men Smart industri är fortfarande ett prioriterat område.

Med på besöket fanns också regionrådet Karin Helmersson (C), ordförande i region Kalmars utvecklingsnämnd som tillsammans med vice ordförande och oppositionsråd Pär-Gustav Johansson (M). De tyckte att det var en modig satsning av Hultsfred. Eldsjälen och utbildningsledaren Joakim Svensson höll under besöket en rundvandring där han berättade om vad metallprintern kan uträtta.

– Den är riktigt bra för att tillverka verktyg, fixturer, gripklor och prototyper, sa han och förklarade att det finns mycket tid att spara på att skriva ut ett verktyg, jämfört med att tillverka på konventionellt sätt.

Något som inte minst gjuteribranschen i närområdet uppmärksammat. I företagsgruppen bakom Additivt Teknikcentrum är det inte mindre än fem gjuteriföretag i närområdet som ingår.

Även bland studenterna har intresset för teknikcentret tagit fart ordentligt i år. Redan nu är det 16 sökande till YH-utbildningen som börjar i september och Joakim Svensson hoppas på att alla de 25 platserna går åt.

Det var ett imponerande gäng som visades runt på Additivt Teknikcentrum av Joakim Svensson.
Det var ett imponerande gäng som visades runt på Additivt Teknikcentrum av Joakim Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!