Grottkravlaren som vände i dörren

Ett svart hål mellan några klippblock. Sedan ett ögonblick av trängsel innan djupet av berget öppnar sig likt en sal i sten. Välkommen till Trollegater naturreservat där de häftigaste vyerna ligger dolda under ytan.

Foto: Gunnar Hagberg

Östergötland2019-08-04 15:00

Beskrivningen på Länsstyrelsens hemsida är torrt och kliniskt korrekt. "Trollegater är en av Sveriges största urbergsgrottor. I grottan finns ett system av gångar som är nära hundra meter långt".

System av gångar...wow. Måste undersökas. Efter att ha kört till naturreservatet från Norrköping via Linköping och Rimforsa parkerar jag bilen, lufsar en liten bit genom skogen och hamnar snabbt mitt i ett av de mest fascinerande, spännande och märkliga naturområden jag någonsin stött på under alla mina östgöta strövtåg genom åren. Beskrivningen som berättar att både äventyr och spänning väntar tar minsann inte i i överkant.

Trollegater naturreservat utgörs av ett säreget område i skogen av sprickbildningar och grottsystem. Förmodligen ett minne av jordbävningar i samband med att den senaste inlandsisen drog sig tillbaka för cirka 11 000 år sedan. Det 7 000 kvadratmeter stora naturreservatet ruvar på sju kända grottor i olika storlekar och av varierande svårhetsgrad. Vissa är relativt lätta att ta sig in i, andra trånga och besvärliga.

Jag anländer till Trollegater en vardagsförmiddag på egen hand. Ensam. Utan sällskap. Inget att rekommendera och informationstavlorna varnar också besökarna från att ta sig ned i någon av grottgångarna på egen hand. Kloka ord och jag undviker därför framför allt grotta B, "Trollgränd", som beskrivs som en tolv meter djup grotta med en mycket trång och besvärlig ingång. Inget för grottnybörjare eller folk med klaustrofobi.

Grotta A, "Stora grottan", låter snällare och mer överkomlig.

Med sin totala längd på cirka 110 meter är den en av Sveriges största urbergsgrottor. Ingången är trång, men när man väl har klämt sig iegnom den, öppnar sig "Stora festsalen" med en takhöjd på lite över metern. Här hade, enligt folktron, trollen i trakten sina fester. Från festsalen kan man hukande eller krypande ta sig en 70 meter lång slinga inne i berget och återvända till startpunkten igen.

Men, som sagt, jag är ensam och nöjer mig den här gången med nålsögat, den trånga passagen i ingången. Krypandet får vänta. Det öppnar således för att återvända till Trollegater, då i sällskap, inom kort. Förresten, Trollegater? Vad är det för namn? Jodå, det är de långa och breda sprickorna som löper genom urberget. Trollens gator alltså.

Att tänka på

Råd till den som ska besöka grottorna i Trollegater naturreservat:

Ha alltid med dig en pålitlig ficklampa.

Kryp inte ner i grottorna ensam.

Använd hjälm, det är lätt att slå i huvudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!