Klippet för en ny era i parken

Lennart Beijers 70-årspresent blev en grundplåt för att rusta upp folkparken i Hultsfred. Nu är den återinvigd och man hoppas på en ny storhetstid för parken.

Musik hör en folkpark till. Duomusic med Alice Hartvid, bördig från Hultsfred, och Fredrik Söderholm spelade bland andra.

Musik hör en folkpark till. Duomusic med Alice Hartvid, bördig från Hultsfred, och Fredrik Söderholm spelade bland andra.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2019-06-07 18:00

– Det var som mest 48 000 personer i parken, sade Putte Svensson Sahlin som svar på frågan från konferencier Bengt Grafström.

På återinvigningen uppskattade han att det var runt 1 500 personer.

För eldsjälen Lennart Beijer som tillsammans med ett gäng inom hembygdsföreningen varit drivande för att väcka liv i parken var det en stor dag.

– Det känns jättebra. Nu ska det blir en levande park där människor och föreningar möts och har fester tillsammans. Det är bättre än att varje förening har sin egen, säger han.

Parken är faktiskt äldre än kyrkan i Hultsfred. Den byggdes 1936. Parken kom till 1934.

– Då byggdes både hembygdsparken, folkparken och idrottsparken, redogjorde Georg Karlsson.

Han framhöll att folkparkernas storhetstid var från 1940-talet till 1960-talet.

Men i Hultsfred fanns föreningen Rockparty som gärna tog vid när Folkets park-föreningen lades ner i mitten av 1980-talet.

– Vi gjorde "Natt i parken", sen fick vi frågan om konserter med ett par internationella band. Natt i parken var för litet för det, så vi gjorde en festival, berättade Putte Svensson Sahlin.

Resten är historia. Tack vare Hultsfredsfestivalen levde Hultsfredsparken åtminstone 30 år längre än många andra.

– Sen har vi känt att den varit sliten och vi var rädda att den skulle förfalla helt och rivas. Därför tog vi tag i det, säger Lennart Beijer.

När han fyllde 70 får något år sen avböjde han blommor och annat och öppnade ett konto för upprustning av parken. Det gav 105 000 kronor.

– Folk som aldrig har gratulerat förr satte in pengar.

Tillsammans med ett starkt stöd från kommunen, som äger parken, och med projektanställda via arbetsförmedlingen, välvilliga företag och många ideella timmar har upprustningen av parken lett många steg framåt. Det har målats, bytts brädor och inte minst plockats bort häftstift och klamrar.

– Än finns en del kvar, som teaterladan.

En garanti för att parken blir välbesökt i sommar är att "Lönnebergaträffen" kommer att hålla tio träffar i parken. Den första hölls under återinvigningen och precis som alltid lockas hundratals motorlburna besökare till träffarna. Det blev också musik av både klassiskt parksnitt och mer orientaliska toner från Somalia.

Det var också invigning av utställningen ”Föreningen Rockparty och Hultsfredsfestivalen” plus nyinvigning av Hultsfred – The Walk.

– Vi är framåt här i Hultsfred, sa kultur- och fritidschefen Tommy Svensson-Pöder.

Folk kom och gick hela eftermiddagen och kvällen. Uppskattningsvis var det 1 500 personer i parken.
Folk kom och gick hela eftermiddagen och kvällen. Uppskattningsvis var det 1 500 personer i parken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!