Här firas midsommar för 50:e året

För den som vill fira en traditionsenlig midsommarafton med dans och musik finns det många alternativ runtom i kommunen.

17 juni 2019 10:18

I Södra Vi arrangerar hembygdsföreningen för 50:e året ett midsommarfirande i Brunnsparken som brukar locka drygt 2000 besökare.

– Det är en riktig hemvändardag och hela bygden är engagerad, säger Ingmar Eklund, en av arrangörerna i Södra Vi hembygdsförening.

Firandet inleds med ett framträdande av Vimmerby musikkår. Midsommartalet hålls av kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Tove och Charlotta Widerberg kommer att stå för musikunderhållning.

Traditionellt firande tar plats på åtta olika ställen i kommunen, bland annat vid Pelarnes hembygdsgård. Vid Rumskullas hembygdsgård samlades 160 personer förra året. Enligt Jan Westrin, ordförande i Rumskullas hembygdsförening, så består besökarna till stor del av sommargäster. Bengt och Monica Länsberg står för sång och dragspel vid årets firande i Rumskulla.

På många platser bjuds det på olika typer av underhållning utöver dans och lekar vid stången. Vid hembygdsstugan i Tuna blir det dans kring stången ackompanjerat av dragspelsmusik. I Storebroparken kommer Svante Sigvardsson stå för underhållningen och vid Locknevi Bygdegård är det Gårdspångagänget. På Kröngården har man däremot inget midsommarfirande. I Gästgivarehagen hålls det dansuppvisning under firandet. På de flesta platserna kan den som vill vara med och klä midsommarstången, i vissa fall sker det på torsdagskvällen eller på själva midsommarafton.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Olsson

Ämnen du kan följa