Det har varit storfrÀmmande i hotellköket. Robert Maglia och Gustav Lindmaa har hÄllit i en tredagars utbildning, dÀr de delat med sig av vÀrdefulla tips och tekniker i matlagningen, som gör rÀtterna lite godare.
â Det Ă€r alltid roligt att fĂ„ komma ut sĂ„ hĂ€r och inspirera, sĂ€ger Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007. Det Ă€r det som skiljer sig mellan att jobba i en storstad och i Hultsfred, att i en större stad kan man som kock glida runt och inspireras pĂ„ andra krogar. Nu har vi varit hĂ€r, istĂ€llet för att Putte skickar sina kockar till en stjĂ€rnrestaurang nĂ„gon annanstans för att fĂ„ inspiration.
Herrarna Maglia och Lindmaa delade ocksÄ med sig av en hel meny, en sexrÀtters, som provsmakades av ett 50-tal matgÀster under den italienska afton som var sjÀlva kulmen pÄ utbildningen.
â JĂ€tteroligt att det kommer nĂ„gon utifrĂ„n och sĂ€tter en fĂ€rgklick pĂ„ matkulturen i Hultsfred, sa Jonas Lindbladh.
â Ja, verkligen uppskattat med ett event pĂ„ hemmaplan som handlar om mat, tillĂ€gger Johan Klavins. Vi har sjĂ€lva gett oss pĂ„ att provlaga nĂ„gra av de hĂ€r rĂ€tterna hemma, nu fĂ„r vi svaret pĂ„ om vi lyckats eller inte, sĂ€ger han och skrattar.
Hotellets Àgare Putte Svensson Sahlin Àlskar landet Italien i allmÀnhet och maten i synnerhet, sÄ tanken Àr att föra in mer italienskt pÄ menyn efter Robert Maglias besök.
â Maten bygger pĂ„ enkla metoder och bra rĂ„varor. Italienarna krĂ„nglar inte till det med en massa tillsatser. Det kĂ€nns roligt att fĂ„ anvĂ€nda sig av riktigt bra rĂ„varor och Ă€ndĂ„ smakar det sĂ„ bra.
Vad hoppas du att Hulingens kockar fĂ„tt med sig, frĂ„n dina dagar pĂ„ plats?â Framför allt smaken, sĂ€ger Robert Maglia. Det Ă€r sjĂ€lva kĂ€rnpunkten, att fĂ„ koll pĂ„ hur det ska smaka. Nu Ă€r det lite upp till dem sjĂ€lva att anvĂ€nda sin nyfikenhet och skapa vidare, utifrĂ„n det de lĂ€rt sig.
Vilket Ă€r ditt bĂ€sta tips för att minska matsvinnet?â Vi mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att ta tillvara sekunda varor, de behöver inte slĂ€ngas. I Sverige tittar vi pĂ„ datumstĂ€mplarna istĂ€llet för att smaka, lukta â och framför allt kĂ€nna.Det Ă€r en jĂ€tteviktig och stor frĂ„ga för miljön. Vi mĂ„ste hjĂ€lpas Ă„t, det gĂ„r inte att blunda lĂ€ngre. Vi har inte rĂ„d att föda befolkningen om vi ska hĂ„lla pĂ„ sĂ„ hĂ€r, 30-35 procent av maten slĂ€ngs redan i detaljhandeln.