Inspirerade med italienska smaker och rÄvaror

Fokus lÄg pÄ det italienska köket, nÀr stjÀrnkocken Robert Maglia kom till Hultsfred för att inspirera personalen pÄ Hotell Hulingen. Förutom vikten av att minska matspillet, vill han fÄ oss att tÀnka till kring rÄvarorna.

Maher Elias.

Maher Elias.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-06-20 20:00

Det har varit storfrÀmmande i hotellköket. Robert Maglia och Gustav Lindmaa har hÄllit i en tredagars utbildning, dÀr de delat med sig av vÀrdefulla tips och tekniker i matlagningen, som gör rÀtterna lite godare.

– Det Ă€r alltid roligt att fĂ„ komma ut sĂ„ hĂ€r och inspirera, sĂ€ger Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007. Det Ă€r det som skiljer sig mellan att jobba i en storstad och i Hultsfred, att i en större stad kan man som kock glida runt och inspireras pĂ„ andra krogar. Nu har vi varit hĂ€r, istĂ€llet för att Putte skickar sina kockar till en stjĂ€rnrestaurang nĂ„gon annanstans för att fĂ„ inspiration.

Herrarna Maglia och Lindmaa delade ocksÄ med sig av en hel meny, en sexrÀtters, som provsmakades av ett 50-tal matgÀster under den italienska afton som var sjÀlva kulmen pÄ utbildningen.

– JĂ€tteroligt att det kommer nĂ„gon utifrĂ„n och sĂ€tter en fĂ€rgklick pĂ„ matkulturen i Hultsfred, sa Jonas Lindbladh.

– Ja, verkligen uppskattat med ett event pĂ„ hemmaplan som handlar om mat, tillĂ€gger Johan Klavins. Vi har sjĂ€lva gett oss pĂ„ att provlaga nĂ„gra av de hĂ€r rĂ€tterna hemma, nu fĂ„r vi svaret pĂ„ om vi lyckats eller inte, sĂ€ger han och skrattar.

Hotellets Àgare Putte Svensson Sahlin Àlskar landet Italien i allmÀnhet och maten i synnerhet, sÄ tanken Àr att föra in mer italienskt pÄ menyn efter Robert Maglias besök.

– Maten bygger pĂ„ enkla metoder och bra rĂ„varor. Italienarna krĂ„nglar inte till det med en massa tillsatser. Det kĂ€nns roligt att fĂ„ anvĂ€nda sig av riktigt bra rĂ„varor och Ă€ndĂ„ smakar det sĂ„ bra.

Vad hoppas du att Hulingens kockar fÄtt med sig, frÄn dina dagar pÄ plats?

– Framför allt smaken, sĂ€ger Robert Maglia. Det Ă€r sjĂ€lva kĂ€rnpunkten, att fĂ„ koll pĂ„ hur det ska smaka. Nu Ă€r det lite upp till dem sjĂ€lva att anvĂ€nda sin nyfikenhet och skapa vidare, utifrĂ„n det de lĂ€rt sig.

Vilket Àr ditt bÀsta tips för att minska matsvinnet?

– Vi mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att ta tillvara sekunda varor, de behöver inte slĂ€ngas. I Sverige tittar vi pĂ„ datumstĂ€mplarna istĂ€llet för att smaka, lukta – och framför allt kĂ€nna.Det Ă€r en jĂ€tteviktig och stor frĂ„ga för miljön. Vi mĂ„ste hjĂ€lpas Ă„t, det gĂ„r inte att blunda lĂ€ngre. Vi har inte rĂ„d att föda befolkningen om vi ska hĂ„lla pĂ„ sĂ„ hĂ€r, 30-35 procent av maten slĂ€ngs redan i detaljhandeln.

Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007, har under dagarna tre inspirerat Hulingens kockar Joakim JutegÄrd och Maher Elias.
Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007, har under dagarna tre inspirerat Hulingens kockar Joakim JutegÄrd och Maher Elias.
Meny gÀstspel Enoteca Maglia:

First: Vitello Tonnato "Maglia Style" med friterad kapris, bakad paprika, surdegsbröd örter och sallad.

Second: Sparris med friterat pocherat Àgg, Beurre blanc, ramslök, saltad stenbitsrom och rÄgsmulor.

Third: Smörstekt kungskrabba med Burrata, hyvlad friterad potatis, NŽDujamayo, örtolja och salladsskott.

Fourth: Risotto med salsiccia Maglia, ramslöksolja, friterad ostronskivling och olivolja.

Fifth: Ankbröst "Arabica" med bakad persiljerot, selleripuré, karljohansvamp och kaffesÄs.

Sixth: Fermenterad grÀdde skaksatt med lakrits, rabarber och violglass.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!