Nästan fullt i stationshuset – ny bok lockade

Det blev näst intill fullt i väntsalen på Virserums stationshus. Förväntan var stor, på vad den nya hembygdsboken skulle innehålla.

Stig-Åke Pettersson och Christina Zaar hade full gärning med att skriva hälsningar och lämna ut böcker till köande Virserumsbor.

Stig-Åke Pettersson och Christina Zaar hade full gärning med att skriva hälsningar och lämna ut böcker till köande Virserumsbor.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2019-06-21 19:00

Så var tiden inne. Stig-Åke Pettersson, redaktör för boken, steg fram och inledde med en kort presentation.

– Jag vill ju inte avslöja för mycket, sa han.

Men han berättade i alla fall att en av de stora artiklarna i boken handlar Virserums Mejeri, som numera är ett minne blott. Men det finns numera bevarat i den här boken, berättat av ostmästare Åke Andersson. Jönköpingsbo numera, men med rötterna fast förankrade i Virserum.

Stig-Åke Pettersson berättade också lite kort om Strömsholmens hotell och hur det såg ut på Dansö, ett område i utkanten av Virserum, förr i tiden.

Åke Anderson har lagt mycket arbete på att forska om det gamla mejeriet, och han tog tillfället i akt att berätta lite.

– Mejeriet startades 1914 av 14 lantbrukar kring Virserum, sa han, tillsammans hade de 100 kor.

Publiken fick också veta mejeriet 1968 slogs ihop med mejeriet i Vetlanda, och lades ner senare samma år. Lokalerna är numera rivna.

Så var det äntligen dags för boksläpp. I viss mån kan man dra paralleller till kosläpp. Eller i alla fall nästan, för de 60-70 besökarna radade snabbt upp i en kö av nära nog Ullaredsformat, för att köpa ett dedikationsexemplar.

Stig-Åke Pettersson hade full gärning med att skriva hälsningar i böckerna.

Som alltid vid tillfällen som dessa hade arrangörerna bullat upp med både bubbel och tilltugg. Fast inte på det gamla tråkiga viset, här bjöds det i stället enbärsdricka. En dryck som har traditioner i Virserum, men som nu tillverkas utanför Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!