Vi måste öka takten på klimatanpassningen

Samhället behöver redan nu höja beredskapen för snart sagt alla typer av naturfenomen, som skyfall, menar skribenterna.

Samhället behöver redan nu höja beredskapen för snart sagt alla typer av naturfenomen, som skyfall, menar skribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2019-06-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan presenterade Svensk försäkring och Svenska miljöinstitutet sin kommunranking som visar hur väl kommunerna arbetar med klimatanpassning. Uppsala kommun toppar listan i Sverige. I Kalmar län rankas alla kommuner lågt, med Västervik som undantag.

Det är värdefullt med kommuner som är bra förebilder och goda exempel, men vi anser att det också behövs ett helhetsperspektiv. Alla kommuner har inte samma förutsättningar och en enskild kommun kan sällan lösa utmaningarna på egen hand. Planering och åtgärder behöver samordnas, ofta över länsgränserna, vilket bland annat var nödvändigt i samband med vattenbristen på Öland. Vi i Kalmar län är bra på samverkan – om det finns politisk vilja!

Länsförsäkringars kärnverksamhet är att bedöma risk och vi vill och kan bidra med kunskap och hjälp i det viktiga klimatanpassningsarbetet. Ju snabbare samhället kan ställa om och minska de klimatpåverkande utsläppen, desto enklare blir anpassningen till ett förändrat klimat. Redan nu ser vi ett stort behov av mer samverkan och regionala insatser för att förbereda vårt samhälle för exempelvis värre skyfall och även ha en större beredskap för stormar och bränder. För många människor i Kalmar län var förra sommarens torka och bränder en väckarklocka för hur stora skador naturen kan orsaka.

Med ett varmare klimat ökar risken för extrema väderhändelser. De senaste tio åren har naturskadorna orsakat allt högre kostnader för både samhälle och privatpersoner. Samhället behöver redan nu höja beredskapen för snart sagt alla typer av naturfenomen och vara beredda på såväl vattenbrist, för mycket vatten på andra ställen, torka, värmeböljor, hagelskurar och ökad risk för skogsbränder och stormar. Det krävs en långsiktig planering för att skapa robusta samhällen som kan möta framtida förutsättningar och behov.

I förslaget från klimatanpassningsutredningen, som kom 2016, pekar man på behovet av nationell samordning när det gäller att förbereda Sverige för ett förändrat klimat och det är ett mycket bra förslag. Men har vi tid att vänta? Ett sätt att börja redan nu, innan regeringen tar tag i en nationell plan och samordning, är att regionens olika aktörer i samverkan ritar upp möjliga scenarier och iscensätter dessa för att vara förberedda. Vilken beredskap finns vid skyfall eller svår torka? Långvarig värmebölja? Var och hur kan vi bygga så att våra bostäder inte riskerar att ligga under vatten? Hur ser avrinningsområdena ut, var finns svagheter och hur åtgärdar vi dem?

I slutet av augusti anordnas en nationell klimatanpassningskonferens i Kalmar. Vi välkomnar samverkansinitiativ och önskar se krafttag hos de kommuner som ännu inte har antagit en klimatanpassningsplan.

Länsförsäkringar Kalmar län ägs av sina kunder, vår verksamhet bygger på den enkla idén att hjälpa varandra när något händer. Vi är dessutom experter på att förutse risker och delar gärna med oss av kunskap om hur de ska förebyggas. Vi kan och vill vara en del i lösningen i hur vårt län kan och behöver anpassas för klimatförändringarna.