Föreningarna storsatsar på Casseldagen

Folkmusik, magi och en tidsresa till 1800-talets Sverige. Mycket händer under årets Peter Cassel-dag, ett arrangemang som expanderar och når nya höjder.

Tommy Thuresson arbetar för fullt för att färdigställa Kullstugan inför invigningen.

Tommy Thuresson arbetar för fullt för att färdigställa Kullstugan inför invigningen.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-07-15 15:00

– Det är utan tvekan den största upplagan någonsin. Amerikaveckan växer, många samverkar och det resulterar i en snöbollseffekt. Det här är en stor satsning som vi gör, berättar Emil Thuresson, ordförande i Kisa-Västra Eneby hembygdsförening som arrangerar dagen i samverkan med Vasa Orden och Peter Casselsällskapet.

Tillsammans med Pär-Magnus Jonsson och Barbro Bragée är han en del av den så kallade Peter Casselkommittén. Under en lång tid, ända sedan 1980-talet, har Peter Cassel och de tidiga emigranterna från Kinda uppmärksammats genom en egen dag. Intiativet började i liten skala, men har vuxit sig allt större med åren.

– Den här dagen är ju ett sätt att tydliggöra vår historia. Från lilla Kisa med omnejd emigrerade så mycket som 3 000 personer och i hela landet var det cirka 1 200 000 som emigrerade mellan 1840-talet och sekelskiftet. Att det var så fattigt och eländigt i Sverige på den tiden ska ju givetvis inte firas, men det är viktigt att komma ihåg, och det är viktigt att våra barn och unga får med sig den kunskapen, menar Jonsson och Bragée.

Med drygt en vecka kvar till Amerikaveckans intågande finns det fortfarande en del förberedelser som ska göras. Bland annat ska Kullstugan, hembygdsgårdens senaste tillskott, färdigställas och inredas. Här ges rum åt en bank och ett skomakeri, en kombination som invigs under Peter Cassel-dagen den 20:e juli.

– I vanliga fall kan det vara svårt för oss att visa upp alla stugor, det är ju ett 20-tal vi har, så det är en ständig utmaning för föreningen. Vid såna här större event är det så mycket lättare för oss att öppna upp, och det är något man har med sig i bakhuvudet under planeringen, att aktiviteterna ska bidra till att besökarna ser mer av hembygdsgården, förklarar ordförande Thuresson.

Dagen börjar på Vråkenområdet i Kisa, med tal, musik och återinvigning av Kisa Emigrantmuseum. Sedan förflyttas händelsernas centrum till hembygdsgården i Kisa där Varitésällskapet Karneval, med bland andra Kisatrollkarlen Andreas Sebring, kommer att bjuda på en magisk show, något som arrangörerna hoppas ska locka barnfamiljer och därmed den yngre publiken.

– När man gör en sån här satsning finns det ju både potential och risker, men vi hoppas att vi ska få ett stort gensvar så att vi känner och förstår att det här är något vi kan fortsätta med, säger Thuresson som meddelar att de hoppas på minst 300 besökare.

I hembygdsgårdens senaste tillskott finns både ett skomakeri och en bank.
I hembygdsgårdens senaste tillskott finns både ett skomakeri och en bank.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!