Melda engagerar sig för klimatet

Fjortonåriga Melda Nahnfeldt gick från att känna klimatångest till att använda ångesten på ett mer konstruktivt sätt. Sida vid sida med Greta Thunberg kämpar hon för en hållbar framtid.

Melda Nahnfeldt trivs i sommarstugan i Västervik: "Det är inget energitagande ställe", säger hon.

Melda Nahnfeldt trivs i sommarstugan i Västervik: "Det är inget energitagande ställe", säger hon.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-07-25 18:00

Melda Nahnfeldt är engagerad i rörelsen Fridays For Future, samma rörelse som grundades av klimatkämpen Greta Thunberg. Nu är hon en period i sommarstugan i Västervik, som hennes mormor och morfar köpte på 1960-talet. Hon berättar att hon såg Greta på sociala medier när hon för första gången satte sig utanför riksdagen för att skolstrejka för klimatet.

– Jag tänkte: dit ska jag, och så drog jag dit dagen efter, berättar Melda.

Skolstrejkens andra dag satt Melda tillsammans med Greta och två andra barn samt ett antal vuxna, och sedan dess har hon inte missat en enda strejkfredag. Hon berättar om den klimatångest hon kände innan hon började engagera sig:

– Vi står inför ett existentiellt hot, och i skolan visade de små delar av det för att sedan gå vidare och säga "Nu läser vi matte", säger Melda.

Genom att agera för att sätta klimatkrisen högst på den internationella agendan känner Melda att hon stillar den oro för miljön som hon annars känner. Hon berättar att hon både på och utanför strejkerna träffat klimatforskare och genom egna eftersökningar och samtal med andra har hon lärt sig mer och mer och förstått allvaret i miljöfrågan.

Det Fridays For Future vill är att man ska följa det omtalade Parisavtalet som världens länder kom överrens om år 2015. Man vill hålla den globala temperaturökningen under 2 grader.

– Vi har inte sett några konkreta bevis på att man följer Parisavtalet. Klimatet kan inte vänta, det här måste ske nu. Vi vill rädda världen, vi vill att generationerna efter oss ska ha en framtid, säger Melda.

För att få igenom det föregående menar Melda att man försöker informera privatpersoner, men främst vill man förändra makthavares beteenden. Makthavarna som Melda pratar om är politiker och företagare.

– Det är de som har makten att ändra lagar, de är de som kan utlysa klimatnödläge.

När det gäller kritikstormen som också kommit mot Greta Thunbergs skolstrejk säger Melda:

– Har vi ingen framtid spelar inte utbildningen någon roll. Och om en missad dag i skolan rubbar hela vår utbildning, hur bra är vårt skolsystem?

Melda tycker att det är både mäktigt och sorgligt att det är just barn och unga som går i bräschen för klimatfrågan, men hennes övertygelse om att man bör agera är stark. Hon har själv deltagit i en av de klimatstrejker som anordnats på Stora Torget i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!