Bönder med kravmärkt kött klarar sig bättre

Köttbönder som satsat på kravmärkt kött har klarat sig bättre när det gäller slakten än de som har konventionellt uppfödda djur. Och det finns gott om kött att lägga på grillen för konsumenterna.

Det är inga slaktköer för kravkött. Enligt Kjell Sjödahl Svensson, Krav, så finns det inte heller någon risk för brist på kravkött.

Det är inga slaktköer för kravkött. Enligt Kjell Sjödahl Svensson, Krav, så finns det inte heller någon risk för brist på kravkött.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2019-07-31 13:00

– Jag är nästintill självförsörjande på foder och korna går ute en stor del av året, så trots förra årets torka har det gått bra, säger Johan Linder, kravbonde i Örsåsa.

– Jag tror att alla som håller djur har tagit lärdom av förra årets torka och insett att man inte kan tänka från år till år, utan att det är bra att hålla lager, säger Johan Linder.

Vi har tidigare rapporterat om långa slaktköer för nötkött men det gäller inte kravkött där produktion och efterfrågan är i balans.

Johan Linder är lantbrukare och har en kravcertifierad nötköttsproduktion. Han har 40 stycken dikor som alla får en kalv på våren på sin gård i Örsåsa. Till hösten så säljs tjurkalvarna till andra uppfödare.

– Jag blev kravcertifierad för ungefär åtta år sedan. Jag valde det då det passade min produktion och den investering jag gjort i gården bra, jag fyllde kraven för certifieringen ganska lätt. Det är helt enkelt lättare att inte hålla på med besprutning i en sån här mindre produktion,berättar Johan Linder.

Kjell Sjödahl Svensson är vice vd och regelsamordnare på organisationen Krav som står bakom kravmärkningen av mat och kravcertifiering av produktion. Han tycker inte se att det finns någon risk för att det ska bli brist på kravmärkt nötkött.

– Det finns nötkött att få tag på. Det finns ändå ganska många producenter som är omställda till ekologisk produktion och som är kravcertifierade, säger Kjell Sjödahl Svensson.

3900 lantbrukare med olika sorters lantbruk; växtodling, mjölkproduktion, köttproduktion, är kravcertifierade i hela landet, enligt honom.

Enligt Krav:s regler så måste nötköttsdjur vara ute på bete senast den 15:e juni, så innan det datumet är det många som vill skicka sina djur till slakt och då finns det helt enkelt en större tillgång på kravmärkt kött.

– Efter den 15:e juni så kan det bli ett litet glapp, under sommaren skickar jag mest enstaka äldre djur, säger Johan Linder.

Det här är något som Kjell Sjödahl Svensson vid Krav också känner igen:

– Ungtjurar som ska slaktas och inte ska ut på bete måste skickas innan den 15:e juni i Götaland. Efter det kan det bli en dipp i den mån det inte kommer in äldre djur som kan komma under betessäsongen, säger han.

Enligt Kjell Sjödahl Svensson så påverkas inte efterfrågan på kravkött bland konsumenter på något större sätt under sommaren, utan håller sig ganska lika året runt.

Johan Linder , kravbonde i Örsåsa, har sina djur ute minst fem månader om året.
Johan Linder , kravbonde i Örsåsa, har sina djur ute minst fem månader om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!