Här är lägret – om självkänsla och drömmar

Under veckan arrangeras Systerveckan för tjejer som ska börja första året på gymnasiet i Linköping. Syftet är att stärka unga tjejers självkänsla.

15 augusti 2019 21:00

Från måndag till lördag samlas 15 tjejer på Tannefors center för att umgås, gå på föreläsningar och prata om viktiga ämnen med varandra. De som ligger bakom lägret är den ideella föreningen Storasystrarna. Linda Wennerström och Malin Antonsson är grundare till föreningen.

– Tanken med vår ideella förening är att vi vill vara storasystrarna som vi hade behövt när vi skulle börja gymnasiet. Vi har satt ihop det här lägret i syfte att fånga upp alla ämnen som vi önskat att få mer kunskap om. Vi vill ha en trygg miljö där man kan ställa frågor som man kanske inte vågar ställa i skolan, säger Malin Antonsson.

Under veckan har deltagarna fått ta del av olika ämnen. De har pratat om självkänsla och psykisk hälsa, drömmar och framtiden, karriär och arbetsmarknaden.

– Under onsdagen hade jag och Linda en workshop om hur man söker jobb. Deltagarna fick lära sig hur man kan skapa ett CV utan att ha haft en anställning. För det finns mycket man kan ha med fastän man inte jobbat. De fick också öva på att gå på en anställningsintervju, berättar Malin Antonsson.

Under torsdagen var temat sex, sexualitet och kroppen.

– Inför den här dagen har deltagarna ställt frågor anonymt kring ämnet. Det kanske inte är så enkelt att räcka upp handen och ställa en fråga när det handlar om sex. Det är därför vi valt att ha det här temat den fjärde dagen. Vi har skapat en atmosfär där inga frågor är dumma, säger Linda Wennerström.

Två av deltagarna är Ida Eigel och Maider Diez Landin från Linköping. De kände inte varandra innan lägret.

– Det har varit jättekul, och vi alla har blivit som en familj, säger Ida Eigel.

Maider Diez Landin håller med. Maider Diez Landin

– Det har varit fantastiskt här. Jag har fått lära känna många nya människor. Vi har lärt oss mycket om världen efter gymnasiet, hur man söker jobb och kan skriva CV.

Under torsdagen gästades lägret av sexualupplysaren Carolina Stark. Hon tog själv kontakt med Storasystrarna.

– Det finns ett behov av att få rätt kunskap när det gäller sex och njutning hos kvinnor. Det finns mycket okunskap och myter kring det, säger Carolina Stark.

Storasystrarna hoppas på att hålla i fler läger framöver.

– Det är redan tjejer som är ett år yngre än de som är här och har frågat om det blir något nästa sommar också. Men vi är en liten ideell förening som bara består av oss två. Vi har få ekonomiska resurser eftersom att vi är nystartade, säger Linda Wennerström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa