Snart intar gatukonsten Västervik

12 väggar, 200 sprayburkar och 30 000 pärlor. Nästa vecka är det dags för Bank Västervik Street Art Festival, och förberedelserna är i full gång.

26 augusti 2019 06:00

– Tänk dig att Coldplay, Bruce Springsteen och Lady Gaga skulle komma hit samtidigt. Så stora är dessa artister inom gatukonst.

Det säger Albin Wiberg, projektledare för Bank Västervik Street Art Festival som hålls nästa vecka. Och just nu pågår förberedelserna för fullt. Alla bygglov är klara, konstnärerna bokade och allt material inköpt.

– Läget är under kontroll, och vi är jättespända! Det enda hotet vi ser nu är vädret. Regn kan ju ställa till det, säger Albin Wiberg.

Det som återstår av de stora förberedelserna är att grundmåla några väggar som ska täckas av konstnärernas motiv, ett tids- och kraftkrävande arbete som arrangörerna själva utför. Men Albin Wiberg vittnar om att det är många som engagerat sig i förberedelserna, bland annat fastighetsägarna själva.

– Dem är verkligen positiva till motiven som ska smycka deras väggar, så det är väldigt kul.

Bank finansieras genom bidrag från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden, och genomförs av kommunens kulturenhet. Totalt är det nu 12 väggar som fått bygglov och som ska pryddas av verk från konstnärer världen över. Men även lokala förmågor så som Benny Ekman, Saga Melbacke Rosén och Jan Wiberg kommer att förgylla stadens kabelskåp med färg. Det kommer även hållas stadsvandringar, pärlplatteverkstad och utomhusbio. Men huvudnumret är främst konsten, som kommer att bestå i fem år under tiden att bygglovet gäller.

– Att en så pass liten stad får så stor offentlig konst på så kort tid har nog inte hänt tidigare i världshistorien, säger Albin Wiberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Heed

Ämnen du kan följa