Konstnärer målar på husväggar

Nu händer det grejer i Västervik. På flera av stadens väggar har motiv skissats upp och ett är redan klart. Det är Bank Västervik street art festival, som dragit i gång.

26 augusti 2019 17:00

I korsningen Siversgatan och Esplanaden står färgburkar på rad. En byggställning är monterad mot en av husets väggar och en skiss som täcker fyra gånger åtta meter har tagit form. Det är måndag förmiddag och Västervikskonstnären ErmiasEkube har i grova drag ett motiv.

– Bilden ska handla om Västervik från olika perspektiv. Sjön, staden och himlen. Det finns en grundidé, men jag är öppen för improvisation, säger han.

Stina Folkebrant, konstnär från Stockholm, har två väggar till sitt förfogande. En på Stadshotellets innergård och en på parkeringshuset på Brunnsgatan. En av målningarna är redan färdig. Stina Folkebrant började med sina tre simmande sälar i fredags.

– Ja, den är helt färdig. Om en stund ska jag sätta i gång med nästa. Då blir det knölvalar i naturlig storlek. De är cirka tio till fjorton meter långa. Det här är mina första utomhusmålningar. Vanligtvis målar jag djur i naturlig storlek på canvas och det har blivit några riktigt stora som föreställer elefanter och bisonoxar.

På ett av bostadshusen på Björklundsgatan håller Tim "Timtimmey" Nedrup från Höganäs på att spraya ett gigantiskt mönster.

Vid Ellen Keyskolan är LulaGoce, Spanien, redo att börja skissa. Färgen som hon ska använda är på väg.

– Jag är nöjd med den här väggen. Den syns från långt håll. Människan i relation till havet är min idé till motiv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring