Skörderevansch efter tufft 2018

Årets skörd tar igen en stor del av det som torkade bort i fjol. Men behovet av att bygga buffert med foder till djuren till kommande torrsomrar finns ändå kvar.

Kravcertifieringen innebär bland annat att korna måste äta minst hälften av sitt foder ute på bete under sommaren.

Kravcertifieringen innebär bland annat att korna måste äta minst hälften av sitt foder ute på bete under sommaren.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-08-31 11:00

– Vi är nöjda. Förstaskörden i år är nog den största vi haft, men andraskörden blev svacka, ändå har vi nog redan nu tillräckligt för att klara vintern, säger Thorbjörn Svensson på Näfstad Gård utanför Södra Vi.

Fjolårets extremt varma och torra sommar ställde till stora problem för lantbruket. I år är det näst intill raka motsatsen. Peter Karlsson i Dabbetorp är också en av bönderna som är nöjd i år.

– Skörden är väldigt bra. Det väger upp tappet i fjol, åtminstone här i Vimmerbytrakten, sen är det visst sämre utåt kusten, säger han.

Torkan i fjol slog i stort sett över hela landet. Det gjorde det även svårt för många bönder att köpa ensilage och annat foder för att ha mat till djuren över vintern och priset skenade på hö och ensilage.

På gården i Näfstad ska ett 70-tal mjölkkor och runt 85 ungdjur ha foder varje dag året om.

– Vår egen skörd i fjol räckte fram till nyår, sen fick vi köpa för att klara resten av vintern. Man klarar det ett år, men det blir kostsamt. Det var allt från rena fantasipriser till mer rimliga nivåer med tanke på situationen, men det gällde att hitta något också. säger Thorbjörn Svensson.

Jordbruket han driver tillsammans med frun Maria är kravcertifierat för produktion av ekologisk mjölk. Det ställer extra krav även på hö, ensilage och betet.

– Det gör det på så sätt att man inte kan köpa vilket foder som helst, även om det finns undantag för just torka och liknande. Sen kan man inte gödsla vallen på samma sätt och korna måste äta hälften av sitt foder ute på bete under sommaren, och det var svårt i fjol när det var mer eller mindre brunbränt, säger han.

Samtidigt ser han positivt på utmaningar i prövningarna som ett sånt år som i fjol innebär.

– Det gör att man måste våga prova nya alternativ för att få fram foder. Vi har gjort ett experiment med en ny metod som jag tror kan ge mer framåt.

Nu är gården precis mellan andra och tredje skörden i år. Årets tredjeskörd ska tas en bit in i september.

– Det ser hyfsat ut med sommarväder de kommande veckorna. Men den lär inte lika bra som tredjeskörden i fjol, den räddade upp en hel del av det året. Sen vill man helst ha ett lager med sig så man vet att man klarar en och en halv vinter framåt för att klara sig bättre ett sånt år som i fjol, om de nu kommer tätare på grund av ett förändrat klimat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!