"Vi har låtit fantasin flöda fritt"

Schabloner, sprayfärg och dutt med svamp var tekniker som elever från Västerviks högstadier använde sig av när de skapade konst på gatan.

30 augusti 2019 17:00

På Fiskaretorget står tre stora kuber i metall. De är grundade i grönt, brunt och turkost. Blad, grenar och blommor bildar en fond till de insekter som efter hand växt fram. Under fredagen hade flera omgångar av elever från Ludvigsborgsskolans åttor fört över motiv med hjälp av schabloner. Temat var insekter.

– Det här är kul och en ny upplevelse och vi har låtit fantasin flöda. Det var lite klurigt att få till schablonen, säger Lova Nederman och Lina Makki.

Färgen de använder torkar snabbt i värmen. Lova har gjort en sorts fluga och Lina en trollslända. Totalt är det nära 50 elever som varit med att skapa motiv på kuberna. Eivor Åberg, konstnär, håller i trådarna och har dukat upp med färg.

– Det blir som silhuetter av insekterna. Kuberna fanns kvar från ett annat konstprojekt och när streetartfestivalen är över kommer kuberna att flyttas till skolgården på Ludde, säger hon.

På Hospitalsgatan var det under fredagen en annan grupp elever som skapade gatukonst på ett kabelskåp. Åsa Thaberman, bildlärare på Ellen Keyskolan, berättar att de förra läsåret hade haft gatukonstnären Banksy som tema vilket gjorde att eleverna hade bra tekniska grundkunskaper. Just den här niondeklassens motiv var kända Västerviksbor. Schablonerna var välarbetade och när de sprayats framträdde tydligt, bland andra, Abalone Dots och Alice Babs. Drygt 100 nior från Ellen Key deltog i utsmyckning av fem kabelskåp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring

Ämnen du kan följa