Krönsmon: Då kan vi få se spadtag i backen

Kommunen har tecknat optionsavtal för fyra tomter på Krönsmon med tre olika företag. Thomas Svärd berättar vad avtalen innebär och hur långt bort ett faktiskt köp är.

Thomas Svärd hoppas kunna presentera ytterligare optionsavtal för tomter på Krönsmon innan jul.

Thomas Svärd hoppas kunna presentera ytterligare optionsavtal för tomter på Krönsmon innan jul.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-09-24 18:00

– Det de har tecknat så här långt är en avsiktsförklaring eller optionsavtal. Då innebär det egentligen att bägge parter, det vill säga säljaren, i det här fallet kommunen, och en potentiell köpare har som avsikt att inleda ett avtal längre fram som då innebär ett köpeavtal, säger Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun.

Optionsavtalet medför egentligen inga förpliktelser för företagen som ingått i dessa med kommunen. Avtalet innebär att kommunen låser tomterna och företagen får ett år på sig att fundera på hur man vill gå vidare. I nuläget har Mercatus Engineering AB tecknat ett avtal för två tomter. Anncott AB var andra företaget ut att teckna ett avtal för en tomt. Senaste optionsavtalet som tecknats är med ACT M&B AB, som reserverat en tomt. 

Tanken är att efter den avtalade tiden på ett år så ska ett köpeavtal tas fram, men på grund av coronapandemin som kan ha försvårat den interna processen hos företagen finns det en möjlighet att knuffa på tidsramen litegrann, enligt Svärd. När ett köpeavtal finns på bordet är det dags för ett faktiskt köp.

– Kommunen får betalt enligt priset som ligger och köparen förbinder sig, i princip, att påbörja en byggnation inom en angiven tid.

– Det är absolut som så att just nu så ligger bollen hos företagen för att göra sin interna processer färdiga för att sen kunna ingå i ett köpeavtal. Då blir det skarpt läge så att säga, säger Svärd. 

Så rent konkret, att vi ser faktiska byggnader på Krönsmon kan vara några år bort?

– Jag skulle tro att skulle vi kunna få några spadtag i backen under 2021, början på 2021 så tror jag det skulle vara väldigt bra, säger han. 

Under hösten planerar man att återigen dra igång en drive med att marknadsföra Krönsmon.

– Vi håller på och funderar och analyserar på att göra nästa drive, den kanske kommer komma ungefärligen ett år senare än den förra, det vill säga nu i november kanske en liten bit in i december månad. 

Enligt Svärd finns det ytterligare intressenter till de övriga tomterna som ännu inte blivit reserverade. 

– Vi hoppas kunna presentera några till inom en inte allt för avlägsen framtid, säg före jul, om allt går som vi hoppas, tror och har tänkt. Vi håller på och för diskussioner för ytterligare optionsavtal för tomter på Krönsmon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!