Storseger för MFF – klart för EL-playoff

Malmö FF har nått 16-delsfinal i Europa League två år i rad. Nu finns chansen till ett nytt gruppspel ute i Europa. Efter att ha kört över kroatiska Lokomotiva Zagreb med 5–0 på hemmaplan väntar nu ett avgörande EL-playoff.

Malmö fick jubla mot Lokomotiva Zagreb, som besegrades med 5–0.

Fotboll2020-09-24 21:02

– Det var skönt att vi vann komfortabelt, säger högerbacken Eric Larsson till Viaplay.

Malmö FF har nått gruppspel i Europa League (EL) eller Champions League fyra av de senaste sex säsongerna. En stor anledning till det är skåningarnas fina kvalfacit på hemmaplan.

Inför mötet med kroatiska Lokomotiva Zagreb i den tredje kvalrundan till Europa League hade MFF 22 raka kvalmatcher utan förlust hemma på stadion – och laget hade inga problem med att förlänga sviten till 23 matcher.

Avgjort efter 30 minuter

MFF körde över bortalaget med hela 5–0 och är klart för det sista kvalsteget, som avgörs på torsdag i Malmö nästa vecka. I playoff väntar vinnaren i mötet mellan spanska Granada och georgiska Lokomotiv Tbilisi (matchen pågår).

Enkelmötet med Lokomotiva Zagreb var i praktiken avgjort redan efter en dryg halvtimme. Redan i den femte minuten hittade Søren Rieks fram till anfallaren Isaac Kiese Thelin, som från nära håll kunde skicka in ledningsmålet.

Åtta minuter senare samarbetade duon igen när Rieks hittade en djupledslöpande Kiese Thelin, som iskallt placerade in 2–0 bakom bortamålvakten Krunoslav Hendija.

Efter dryga halvtimmen föll även 3–0 när Adi Nalic avslutade ett bra MFF-anfall signerat Rieks och norrmannen Jo Inge Berget.

I upptakten av den andra halvleken dundrade högerbacken Eric Larsson in 4–0 och det var definitivt avgjort.

Lokomotiva Zagreb slutade tvåa i den kroatiska ligan förra säsongen, men har fått bygga om stora delar av laget under sommaren och är fem omgångar in på den nya säsongen nästjumbo i den inhemska ligan.

Ett skott på mål

Det märktes även spelmässigt mot MFF. Under den första halvleken hade gästerna stora problem med att lösa MFF:s höga press och offensivt rev framför allt firma Berg/Rieks stora hål i det kroatiska försvaret. Efter 72 minuter fick dansken Rieks även kröna sin starka insats med att sätta 5–0 efter att MFF rullat upp motståndet.

Marko Johansson, som vaktat målet under en längre period nu i skadade Johan Dahlins frånvaro, hade en minst sagt lugn afton. Enligt den officiella statistiken hade gästerna endast ett skott på mål och det kom i den 88:e minuten.

Närmast väntar ett allsvenskt toppmöte för serieledaren MFF när tabelltvåan Häcken på söndag kommer till Skåne. MFF är sex poäng före Hisingslaget (som har en match mindre spelad) och Elfsborg.