Angelica gläds över att drömmen om fiber ska bli sann

190-talet hushåll i den nordvästra delen av Vimmerby Kommun ska få tillgång till fiber senast hösten 2022. "Äntligen", säger Angelica Gunnarsson i Åhl om beskedet.

Angelica Gunnarsson gläds åt att få ansluta sig till fibernätet som går precis utanför tomtgränsen i Åhl mellan Gullringen och Djursdala.

Angelica Gunnarsson gläds åt att få ansluta sig till fibernätet som går precis utanför tomtgränsen i Åhl mellan Gullringen och Djursdala.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-12-04 18:00

På fredagen offentliggjordes det att Vimmerby Fibernät AB fattat beslut om att bygga ut fibernätet i den nordvästradelen av Vimmerby Kommun. Sevede Fiberförening har jobbat med projektet sedan 2013 och efter nästan sju år står en lösning klar som ska förse hushåll och företag med en stabil uppkoppling.

En som varit för projektet från dag ett och drömt om att få tillgång till fiber i hemmet är Angelica Gunnarsson som bor i Åhl mellan Gullringen och Djursdala med familjen på en gård.

– Vi var med på tåget från början och deltog på ett möte i november 2013. Genom åren har det kommit många hoppfulla besked om en lösning, men det har alltid fallit på någon detalj. Därför är jag väldigt glad över att det äntligen är klart, säger hon.

Vad kommer tillgången till fiber att betyda för dig?

– Väldigt mycket. Just nu pluggar jag på distans och har fått vänja mig vid att uppkopplingen från det mobila bredbandet bryts stup i kvarten. Sedan sköter jag all bokföring för gården och min mans företag och det kommer förstås underlätta det arbetet och vardagen i stort när fibern är på plats, säger Angelica Gunnarsson.

undefined
Att behöva förlita sig till ett mobilt bredband med ostadig täckning kommer snart vara ett minne blott för Angelica Gunnarsson och många andra invånare i den nordvästra kommundelen.

Totalt är det 190 hushåll med permanentboende i ett område i norra delen av kommunen som sträcker sig från Wentzelholm till Djursdala som ingår i Sevedeprojektet.

– Det är oerhört roligt att kunna säkra upp infrastrukturen i ett område som är i starkt behov av en bra uppkoppling, säger Crister Sjöstedt på Vimmerby Fibernät AB som vittnar om att gediget arbete gjorts för att få till den anslutningsgrad som krävts.

– Gränsen var satt till 182 hushåll och efter rekordmånga samtal är vi till slut där. I nuläget är det 190 permanent boende som är med, men vår erfarenhet är att ytterligare fler brukar haka på så fort man ser att det börjar komma igång att grävas. Sedan kommer även fritidsboende i området få ett erbjudande även om de inte är berättigade till stödpeng, säger han.

Karta: Åhl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!